O boală care poate fi confundată ușor cu alte afecțiuni, conduce la apariția unor probleme grave
Boala celiacă
Această sensibilitate este declanșată de un produs de descompunere al glutenului ( gliadină), care se găsește în grâu, secară, orz și ovăz. Mucoasa intestinală se inflamează, iar vilozitățile se atrofiază. Se ajunge la o digestie incompletă. Netratată, boala duce la alimentație deficitară și la o scădere în greutate care poate periclita viața pacientului. Tratamentul constă în evitarea consecventă a alimentelor care conțin gluten și a produselor derivate (bere, produse de patiserie etc).
Intoleranța la lactoză
Unii oameni recționează deja la cantități mici de lapte și produse lactate cu balonări masive și diaree. Cauza o reprezintă o carență a enzimei lactoză, care descompune în intestinul subțire lactoza în glucoză și galactoză.Lactoza nedigerată ajunge în intestinal gros, unde este descompusă de bacterii intestinale. Produsele descompunerii se leagă de apă și se ajunge la diaree. O carență de lactază poate apărea deja la sugar, de obicei se dezvoltă însă abia la adulți. Pacienții trebuie să evite laptele și produsele lactate. Trebuie să se țină seama de un aport suficient de calciu din alte surse alimentare.
Sensibilitatea la teramină
Vinul, brânza și alte alimente fermentate pot cauza dureri de cap și palpitații. Acestea sunt generate de produsele de descompunere de aminoacizi apărute la fermentare precum tiramina și histamina. Acestea au un effect asemănător cu mediatorii corpului și influențează vascularizarea și tensiunea arterial.
Sensibilitatea poate crește suplimentar prin alcool și medicamente (inhibitori monoamin- oxidaze) care inhibă descompunerea tiraminei. Celor afectați li se recomandă evitarea produselor fermentate, în special în combinație cu alcool.