Prima pagină » Sănătate » O companie farmaceutică își cere scuze, după 50 de ani, pentru consecințele administrării unui medicament. Peste 10.000 de copii s-au născut cu malformații

O companie farmaceutică își cere scuze, după 50 de ani, pentru consecințele administrării unui medicament. Peste 10.000 de copii s-au născut cu malformații

O companie farmaceutică își cere scuze, după 50 de ani, pentru consecințele administrării unui medicament. Peste 10.000 de copii s-au născut cu malformații

Grunenthal Group, compania farmaceutică care a produs medicamentul thalidomida, administrat în cazul grețurilor din timpul sarcinii și din cauza căruia mii de copii s-au născut cu malformații congenitale, își cere scuze, public, după 50 de ani.

Gestul companiei pare să nu fie suficient pentru victimele acestui medicament, care între anii 1950 și 1960 s-au născut cu malformații congenitale. O asociație britanică care reprezintă persoanele născute cu dizabilități din cauza administrării thalidomida respinge scuzele companiei, pe care le consideră insuficiente și cere despăgubiri pentru efectele adverse pe care le-a avut tratamentul împotriva grețurilor din timpul sarcinii, scrie Daily Mail.

Directorul executiv al companiei farma Grunenthal, Harald Stock, a declarat că firmei sale îi pare „cu adevărat rău” pentru tăcerea păstrată față de victimele thalomidei. „Vă rugăm să considerați tăcerea noastră drept un semn al șocului pe care ni l-a cauzat destinul dumneavoastră. Ne dorim ca tragedia care s-a petrecut cu medicamentul thalidomida să nu se mai repete”, a afirmat Harald în timpul unui discurs.

De partea cealaltă, Freddie Astbury, reprezentant al asociației Thalidomide Agency UK, a declarat că firma ar trebui „să își însoțească declarațiile cu o investiție financiară” și nu doar să își exprime un simplu regret. Astbury s-a născut în anul 1959 fără mâini și fără picioare, după ce mama lui a luat medicamentul produs de compania germană în timp ce era însărcinată. „Este penibil faptul că au avut nevoie de 50 de ani pentru a-și cere scuze. Dacă au vorbit serios atunci când au admis că ei sunt responsabili și că regretă cele întâmplate atunci este cazul să înceapă să înceapă demersuri pentru a-i ajuta financiar pe aceea dintre noi care au probleme din acest punct de vedere”, a precizat Freddie Astbury.

Se estimează că circa 10.000 de copii s-au născut cu malformații, precum absența unor membre, după ce mamele acestora au luat thalomidă, care a fost vândută în aproape 50 de țări înainte de a fi retrasă de pe piață, în 1961.

Citește și