Prima pagină » Sănătate » O femeie din cinci crede că nu poate rămâne însărcinată dacă uită să-și ia pilula

O femeie din cinci crede că nu poate rămâne însărcinată dacă uită să-și ia pilula

O femeie din cinci crede că nu poate rămâne însărcinată dacă uită să-și  ia pilula
Un număr destul de mare femei au idei preconcepute cu privire la metodele de contracepție

Cele mai multe femei au idei preconcepute cu privire la metodele de contracepție, este concluzia unui studiu realizat la nivel internațional, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul Congresului European al Societății Contracepției și al Sănătății Reproducerii.

Cercetarea arată că o femeie din cinci crede că nu rămâne însărcinată dacă uită să ia o pilulă contraceptivă. Datele mai arată că mai mult de una din 4 femei, respectiv 28% dintre acestea, cred că metodele contraceptive reversibile de lungă durată sunt permanente. În plus, 19% dintre femei sunt de părere că metodele contraceptive de lungă durată necesită introducere chirurgicală în uter, iar aproximativ 31% dintre acestea sunt de părere că pilulele contraceptive au cea mai mare rată de eficacitate.

Pilula este cea mai des folosită metodă de contracepție

Datele studiului realizat de MSD, pe un eșantion de 4.199 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, arată că există un număr foarte mare de femei care nu sunt informate corect cu privire la metodele de folosire a contraceptivelor.

Potrivit studiului, majoritatea femeilor folosesc pilula contraceptivă și destul de puține contracepția de lungă durată. Sondajul a arătat că, deși multe femei au discutat cu medicul lor referitor la pilula contraceptivă, doar câteva s-au interesat și de existența altor metode contraceptive.

Drintre femeile intervievate, multe au discutat despre stilul lor de viață cu medicul specialist, dar prea puține consideră că acest aspect a fost luat în calcul când le-a fost recomandată metoda contraceptivă.

„Femeile, împreună cu medicul lor specialist, trebuie să ia în calcul stilul de viață al fiecăreia atunci când își aleg metoda contraceptivă. Suntem responsabili, de asemenea, să informăm pacientele cu privire la toate metodele contraceptive și să înlăturăm ideile preconcepute”, a declarat dr. Diana Mansour, consultant în Ginecologie Comunitară și Sănătatea Reproducerii, șefă a secției de Sănătate Sexuală din cadrul spitalului Newcastle, din Anglia.

10% dintre femei folosesc metodele contraceptive cu acțiune îndelungată

O parte dintre femeile care au participat la această cercetare și-ar schimba metoda contraceptivă, dar puține au discutat cu medicul specialist despre modalități alternative de contracepție.

Pe lângă cercetarea cu privire la cunoștințele legate de metodele contraceptive, studiul a urmărit și o mai bună informare a femeilor cu privire la alegerea contraceptivului potrivit. În rândul celor care au participat la studiu, pilula contraceptivă este metoda cel mai des folosită (44%). Doar 21% dintre femei folosesc altă metodă contraceptivă, cu excepția prezervativului.

De asemenea, mai puțin de 10% dintre persoanele intervievate folosesc metodele contraceptive cu acțiune îndelungată, printre care se numără injecțiile hormonale, implanturile hormonale, dispozitive sau sisteme intrauterine.

Aproape jumătate dintre cele care folosesc metode intrauterine sau implanturile hormonale și un sfert dintre cele care folosesc pilula contraceptivă au afirmat că nu ar schimba nimic referitor la metoda folosită pentru a preveni o sarcină nedorită.

Două treimi dintre femeile care au participat la această cercetare au discutat cu medicul specialist referitor la pilulele contraceptive, însă prea puține au fost informate cu privire la celelalte metode: plasturele hormonal – 18%, inelul vaginal – 16%, implantul hormonal – 13%, injecțiile hormonale – 13%.

Cercetarea s-a desfășurat în Australia, Brazilia, Franța, Germania, Mexic, Spania, Rusia, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Citește și