O maladie FOARTE contagioasă face ravagii în școli. Mulți copii mici sunt expuși, iar simptomele sunt îngrijorătoare

Publicat: 17 09. 2024, 18:47
Actualizat: 18 09. 2024, 00:33
Maladia care face ravagii în rândul elevilor. Sursa Foto Ilustrativ: Shutterstock

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția cu privire la o maladie extrem de frecvent întâlnită în rândul copiilor. De la începerea noului an școlar, maladia face ravagii acum.

Se manifestă printr-o tuse convulsivă. Medicul avertizează că se vor umple spitalele în următoarea perioadă.

„Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate… pentru că există această spaimă națională că „ne trage curentul”.Și asta se va întâmpla într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc).Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”.

Medicul susține că românii au abandonat reflexul spălatului pe mâini de la încheierea pandemiei de coronavirus.

„Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt „doar puțin răciți”.Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați…”, avertizează medicul pediatru.

Cum ar putea părinții să recunoască simptomele:  Copilul are zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță. Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare. Nu au temperatura ridicată. Tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe. Copilul poate avea senzația că se sufocă.

Este o maladie foarte contagioasă. O singură persoană bolnavă și nevaccinată poate infecta peste 10 copii care nu sunt imunizați.

„.Despre vaccinuri în România nu mai are rost să vorbim. Vom vedea problema după ce vom da cu capul de pragul de sus”, mai scrie Mihai Craiu pe Facebook.

 

Citește și: EPIDEMIE de tuse convulsivă, în Europa. Boala contagioasă, care părea să fie controlată în trecut, a ajuns și în România / Ce tratament există