Prima pagină » Sănătate » O nouă boală misterioasă a creierului, investigată de medicii din Canada: Șase persoane ar fi murit deja din cauza acestei afecțiuni

O nouă boală misterioasă a creierului, investigată de medicii din Canada: Șase persoane ar fi murit deja din cauza acestei afecțiuni

O nouă boală misterioasă a creierului, investigată de medicii din Canada: Șase persoane ar fi murit deja din cauza acestei afecțiuni
Sursă FOTO: Shutterstock

Doctorii din Canada au descoperit că mai mulți pacienți prezintă simptome similare cu cele are bolii Creutzfeldt-Jakob, o rară boală fatală care atacă creierul. Însă când au analizat mai bine cazurile, au făcut o descoperire fatală.

Una dintre persoanele afectate de acestă boală misterioasă este Roger Ellis care a manifestat primele simptome în urmă cu doi ani. În timpul aniversării de 40 de ani de la căsătorie s-a prăbușit inexplicabil. Roger Ellis, care a lucrat mai multe decenii drept mecanic industrial, s-a născut și a fost crescut în Peninsula Acadiană, din Canada. Fiul lui, Steve Ellis, susține că tatăl lui a avut o sănătate bună până în luna iunie 2019, potrivit BBC.

„Avea iluzii, halucinații, slăbise, era agresiv, repeta aceleași cuvinte. La un moment dat nici nu mai putea merge. Așa că într-un interval de trei luni mergeam la spital și ni se spunea că proabil va muri, dar nimeni nu știa de ce”, a relatat acesta.

Boala degenerativă cerebrală, una care nu mai fusese văzută

Primii doctori care l-au tratat pe Roger Ellis au crezut că suferă de boala Creutzfeldt-Jakob (CJD). CJD este o boală prionică umană, o afecțiune degenerativă cerebrală fatală și rară. Pacienții care suferă de această boală au simptome precum probleme de memorie, schimbări de comportament și dificultăți de coordonare.

O categorie cunoscută pe scară largă este varianta CJD, care este legată de consumul de carne contaminată infectată cu boala vacii nebune. CJD aparține, de asemenea, unei categorii mai largi de tulburări ale creierului, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și SLA, în care proteinele din sistemul nervos devin pliate și agregate.

Însă testul lui Roger Ellis pentru această boală a fost negativ și în ciuda tuturor altor teste care i s-au efectuat, nu i s-a putut pune un diagnostic.

Fiul acestuia a povestit că medicii au făcut tot ce le-a stat în putință să îi diminueze simptomele, dar cauza acestora a rămas tot un mister. Însă în luna martie a acestui an o informație făcută publică de Radio Canada a pus o rază de lumină asupra acestui mister.

Cazul lui Roger Ellis i-a bulversat pe medici

Radioul public a prezentat o informare a Ministerului Sănătății din Canada către medicii din țară în care se preciza că mai mulți pacienți prezintă simptomele unei boli degenerative ale creierului.

Fiul bărbatului bolnav își amintește cum în momentul în care a auzit la radio despre pacienți și-a dat seama că, potrivit simptomelor, ș itatăl lui este unul dintre cei afectați.

În prezent, Roger Ellis se află sub îngrijirea doctorului Alier Marrero. Neurologul susține că medicii au descoperit astfel de cazuri de boală încădin 2015, însă lamomentul respectiv era vorba de un singur pacient – „un caz atipic izolat”.

Însă treptat au fost identificați mai mulți pacienți, astfel că s-a constatat că este forma de o boală „care nu mai fusese văzută”.

Mai mulți pacienți au prezentat aceleași simptome ca Roger Ellis

În provincia New Brunswick au fost identificate 48 de cazuri, la femei și ărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de cazuri. Pacienții provin din zonele Pensinsula Acadiană și Moncton, care aparțin de New Brunswick. Se crede că șase persoane au murit deja di ncazua bolii misterioase.

Majoritatea pacienților au început să aibă simptome începând din 2018, dar unul dintre cazuri ar fi apărut încă din 2013. Doctorul neurolog Alier Marrero susține că simptomele sunt diverse și pot varia în rândul pacienților.

Ce simptome provoacă noua boală

La început, pot exista modificări de comportament, cum ar fi anxietatea, depresia și iritabilitatea, dar și dureri inexplicabile, dureri musculare și spasme la persoanele care erau sănătoase până la apariția simptomelor.

Frecvent, pacienții au dificultăți de dormire – insomnie sau hipersomnie severă – și probleme de memorie. Pot exista deficiențe de limbaj care avansează rapid, ceea ce face dificilă comunicarea și purtarea unei conversații fluente – probleme precum bâlbâiala sau repetarea cuvintelor.

Un alt simptom este pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară, precum și tulburările vizuale și problemele de coordonare și zvâcnirile musculare involuntare. Mulți pacienți au nevoie de asistență sau scaune cu rotile. Unii dezvoltă vise halucinante tulburătoare sau halucinații auditive când sunt trezi.

Mai mulți pacienți au prezentat „iluzia Capgras” tranzitorie, o tulburare psihiatrică în care o persoană crede că cineva apropiat a fost înlocuit de un impostor.

Doctorul Alier Marrero conduce cercetarea referitoare la această boală a Spitalul Universitar din Moncton „Dr. Georgte L. Dumont”. La cercetare participă și o echipă de cercetători, precum și specialiști de la agenția federală de sănătate.

Lista cauzelor rămâne deschisă: Medicii iau în calcul mai multe variante

Momentan se crede că boala este declanșată de anumiți factori și nu este una genetică.

„Prima noastră pistă este că boala care se manifestă prin modificări degenerative este declanșată de elemente toxice din mediul înconjurător al pacienților”, a declarat doctorul Alier Morrero.

Neil Cashman, neurolog de la Universității din Columbia Britanică, este unul dintre cercetătorii care încearcă să elucideze misterul medical. În ciuda faptului că pacienții nu prezintă nicio urmă a unor boli prionice cunoscute, acestea nu au fost excluse complet drept cauză, a explicat specialistul.

O altă teorie este expunerea cronică la ceea ce se numește o „excitotoxină”, ​​cum ar fi acidul domoic, care a fost legată de un incident de otrăvire alimentară din 1987 de la midii contaminate cu toxina din Insula Prince Edward, provincie apropiată de cea în care au fost identificate cazurile din prezent. Aproximativ o treime dintre cei afectați prezentau simptome precum pierderea memoriei, amețeli, confuzie și probleme gastrointestinale. Unii pacienți au intrat în comă și patru au murit.

Doctorul Cashman susține că analizează o altă toxină – beta-metilamino-L-alanina (BMAA) – care este considerată un risc de mediu în dezvoltarea unor boli precum Alzheimer și Parkinson. BMAA este produsă de cianobacterii, cunoscute în mod obișnuit sub numele de alge albastre-verzi.

Unii cercetători cred, de asemenea, că BMAA are legătură cu o boală neurodegenerativă documentată într-o populație indigenă din teritoriul insulei Guam din Pacific, teritoriu al SUA, la mijlocul secolului al XX-lea, și se găsește în semințe care făceau parte din dieta lor.

Doctorul Cashman avertizează că actuala listă de teorii „nu este completă”.

„Trebuie să ne întoarcem la principiile primare, să revenim punctul zero. În acest moment practic nimic nu poate fi exclus”, subliniază acesta.

Câți oameni ar mai putea fi afectați de această boală?

Doctorul Marrero susține că este posibil să fie un fenomen mai larg găsit în afara celor două regiuni – peninsula Acadiană, cu comunitățile sale de pescari și plajele cu nisip, și Moncton, un centru al orașului – în care pacienții au fost identificați.

În timp ce cei care trăiesc în comunitățile afectate sunt îngrijorați de situație, doctorul Marrero îi îndeamnă pe oameni să „lucreze cu speranță, nu cu teamă. Frica paralizează”.

Starea lui Roger Ellis s-a stabilizat, susține fiul său. Se află într-o casă de îngrijire specializată și are nevoie de asistență pentru activitățile zilnice și se confruntă cu probleme de vorbire și somn. Steve Ellis, care conduce un grup de sprijin pe Facebook pentru familiile afectate de această afecțiune, spune că vrea ca oficialii guvernamentali fie transparenți în privința informațiilor referitoare la boală. Mai presus de toate, vrea să știe ce l-a îmbolnăvit pe tatăl său.

Citește și