Novartis și Molecular Partners vor plăti aproape 163 de milioane de dolari pentru a obține licența pentru ensovibep (mp0420), o pastilă anti-COVID-19, care ar reduce încărcătura virală în doar 8 zile.
Decizia vine după ambele companii au declarat că au primit date pozitive într-un studiu aflat în faza a doua pentru ensovibep (mp0420), un medicament antiviral pentru COVID-19 care va fi de dezvoltat și fabricat de Novartis, conform Reuters.
Molecular Partners a primit deja o plată în avans de 60 de milioane de franci.
Tratamentul bazat pe DARPin (Designed Ankyrin Repeat Protein) a atins obiectivul principal de reducere a încărcăturii virale în opt zile într-un studiu efectuat pe pacienți COVID-19.
Novartis va solicita mai întâi aprobarea de la U.S. Food and Drug Administration (FDA), unde va cere o autorizație de utilizare de urgență (EUA).
„Tratamentul oferă o abordare diferită în tratarea COVID-19 prin intermediul unei singure molecule care poate angaja până la trei părți ale virusului SARS-CoV-2 simultan pentru a neutraliza virusul prin mecanisme multiple”, a transmis Molecular Partners, într-un comunicat de presă.
Marea Britanie a aprobat pastila anti-COVID-19 de la Pfizer pentru adulții care au o infecție ușoară până la moderată și care prezintă un risc ridicat de agravare a bolii. Paxlovid este al doilea antiviral ușor de administrat împotriva coronavirusului.
Pfizer a declarat, în decembrie 2021, că Paxlovid a demonstrat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea împotriva variantei Omicron a coronavirusului care se răspândește rapid.
Pastilele Pfizer fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru tratarea HIV, hepatitei C și a altor virusuri, care acționează prin oprirea replicării virusului.
Pastila COVID-19 a rivalului Merck (MRK.N) a fost aprobată de Marea Britanie în noiembrie 2021, însă medicamentul a redus doar cu aproximativ 30% spitalizările și decesele în cadrul studiului clinic efectuat pe pacienți cu risc ridicat.