O nouă tehnică de depistare a cancerului mamar: „Evidențiază cu maximă acuratețe depunerile de calciu”
„Mamografia evidențiază cu maximă acuratețe „depunerile de calciu”, calcificările ce pot apărea drept consecință a unor inflamații la nivelul sânului, în această situație având caracter benign, dar pot fi și expresia unor cancere, aspect pe care îl evaluăm în funcție de forma și gruparea acestora în focare”, spune Dr. Ioana Voiculescu.
Noua tehnică de diagnosticare este acum mamografia cu substanță de contrast.
Screeningul în cazul cancerului de sân reprezintă totalitatea investigațiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezența cancerului înainte de apariția simptomelor, mai exact în cazul cancerelor infraclinice, nepalpabile.
Pe parcursul vieții, sânul își modifică structura în permanență, așa că densitatea țesutului fibroglandular diferă în fiecare etapă. Începând cu perioada menarhei (prima menstră) și până la menopauză, cât timp sânul suportă stimulul hormonal prin procesul natural al menstruației, în structura sa predomină țesutul fibroglandular, în cele mai multe situații.
Cu cât femeia este mai tânără, stimulul hormonal este mai puternic, iar țesutul mai dens. Există și situații în care femeile care ajung la menopuză au încă o densitate crescută a sânilor, aspect ce ține practic de statusul hormonal personal al fiecăreia dintre noi. Evident că tratamentele hormonale pentru diferite afecțiuni endocrine sau consumul de anticoncepționale sunt esențiale în menținerea unei densități crescute a țesutului.
„Structura sânului constă în grăsime și tesut fibroglandular. Grăsimea este structurată sub forma unor zone compartimentate pe care le numim „lobuli adipoși” și este dispusă anterior, imediat sub țesutul cutanat (piele), respectiv posterior față de zona de țesut fibroglandular, precum o „cămașă” a acestuia.
Când discutăm despre densitatea sânilor ne referim practic la densitatea țesutului fibroglandular, mai exact la ponderea sa în sân comparativ cu grăsimea. Tesutul fibroglandular cuprinde ductele ce strabat sânul, unindu-se în ducte cu calibru din ce în ce mai mare, precum ramurile unui copac, care converg către mamelon și din anumite structuri adiacente. Zona de țesut fibroglandular este practic zona din sân în care apar cancerele”, spune medicul Ioana Voiculescu, specialist în Imagistică și Radiologie Medicală, pentru Ce se întâmplă, doctore?