Melanomul, o formă de cancer de piele, este produs în urma expunerii neprotejate la soare, iar persoanele care au suferit arsuri solare de cel puțin cinci ori prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de această boală.
Prima opțiune de tratament este întotdeauna intervenția chirurgicală, dar, în cazurile mai avansate, pacienții primesc medicamente care distrug versiunile anormale ale unei proteine numite BRAF, care este combustibilul ce alimentează dezvoltarea a circa jumătate dintre melanoame. Inhibitorii BRAF sunt de obicei foarte eficienți, dar tumorile devin rezistente la aceste medicamente în circa un an.
Noile medicamente, care țintesc o gamă mai largă de căi biologice pentru a ucide celulele canceroase, au oprit creșterea tumorilor rezistente. De asemenea, cercetătorii au descoperit că noile substanțe par să fie eficiente și în cazul a 20 până la 25% dintre melanoamele a căror dezvoltare este alimentată de o altă proteină problematică, numită RAS.
„Noii inhibitori sunt primii dintr-o nouă gamă de medicamente care atacă tumorile canceroase fără să le permită să devină rezistente, blocând simultan mai multe proteine canceroase”, a declarat coautoarea studiului Caroline Springer, de la Institute of Cancer Research din Londra.
„Sperăm ca testele clinice ale acestei noi serii de inhibitori vor demara curând și că vor deveni, în cele din urmă, prima sau a doua opțiune de tratament pentru pacienții care în prezent folosesc toate tratamentele posibile și ajung totuși în stadiul fatal al bolii”, a mai spus Springer.
Pacienții care vor fi incluși în programele de testare clinică vor fi aleși în urma unor evaluări foarte serioase și vor primi o singură variantă a medicamnetului, din cele câteva sute care vor fi testate cu rigurozitate înainte de a fi administrate oamenilor.
În studiul de laborator au fost testat două variante ale medicamentului, identificate sub codurile CCT 196969 și CCT 241161. Ambele au dus la moartea unor tumori rezistente la medicamentele clasice, care au fost implantate unor șoareci, fără efecte secundare semnificative.
Studiul a fost publicat în revista Cancer Cell.