Prima pagină » Sănătate » O româncă gătește cu legume și fructe aruncate la GUNOI. În ultimul videoclip, ea a recuperat cinci lăzi cu căpșuni de la risipă

O româncă gătește cu legume și fructe aruncate la GUNOI. În ultimul videoclip, ea a recuperat cinci lăzi cu căpșuni de la risipă

O româncă gătește cu legume și fructe aruncate la GUNOI. În ultimul videoclip, ea a recuperat cinci lăzi cu căpșuni de la risipă

Georgiana Sîrbu, o româncă stabilită în Spania, postează videoclipuri pe TikTok. Nu sunt cu dansuri, machiaj, modă, parodii sau cumpărături. E vorba despre risipa de resurse, fiind încă o dovadă că TikTok poate să fie folosit pentru scopuri umanitare și educaționale. 

Ea le împărtășește celorlalți utilizatori „comori” culinare preparate  în containerele de gunoi ale magazinelor locale în timp ce prețurile la alimente cresc din cauza inflației galopante.

O româncă din Spania luptă împotriva risipei de alimente

Georgiana Sîrbu  se duce în fiecare zi să ia ciuperci, căpșuni, morcov, ardei, ceapă, dovlecei și pătrunjel. Nu le alege de pe rafturile unui supermarket, ci îi sunt transportate de la un magazin local.  În ultimul clip, ea a primit cinci lăzi cu căpșuni coapte, frumoase, care nu erau storcite. Numai bune de consumat. Dar fiindcă nu s-au vândut, magazinul local urma să le arunce la gunoi după o zi de stat pe rafturi. În România, prețul mediu la căpșuni este de 47.96 Lei/Kg. Multe dintre ele, pentru că nu sunt vândute din pricina prețului prea mare pentru majoritatea românilor cu venituri mici, sunt aruncate la gunoi.
Se pot prepara o varietate de meniuri:  tocană, ciorbă, supă, salate de legume,  sosuri din roșii, vinete, piure din banane, suc de portocale, plăcinte și prăjituri cu gemul obținut din caise, chiar și băuturi răcoritoare din siropul obținut din fructe de pădure.
Partea și mai interesantă? Sunt gratis!

1,3 miliarde de tone din alimentele produse sunt irosite

Tone de hrană comestibilă (și care încă are valabilitate) sunt aruncate la gunoi. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, o statistică din 2021 arată că o treime din toate alimentele produse sunt irosite, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente.
Risipa alimentară costă economia globală aproape 940 miliarde de dolari anual.  De asemenea, alimentele aruncate la gunoi contribuie cu 10% din gazele cu efecte de seră emise anual.
Potrivit ONU, 9 milioane de oameni mor de foame în fiecare an.
Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și