Georgiana Sîrbu, o româncă stabilită în Spania, postează videoclipuri pe TikTok. Nu sunt cu dansuri, machiaj, modă, parodii sau cumpărături. E vorba despre risipa de resurse, fiind încă o dovadă că TikTok poate să fie folosit pentru scopuri umanitare și educaționale.
Ea le împărtășește celorlalți utilizatori „comori” culinare preparate în containerele de gunoi ale magazinelor locale în timp ce prețurile la alimente cresc din cauza inflației galopante.
O româncă din Spania luptă împotriva risipei de alimente
Georgiana Sîrbu se duce în fiecare zi să ia ciuperci, căpșuni, morcov, ardei, ceapă, dovlecei și pătrunjel. Nu le alege de pe
rafturile unui supermarket, ci îi sunt transportate de la un magazin local. În ultimul clip, ea a primit cinci lăzi cu căpșuni coapte, frumoase, care nu erau storcite. Numai bune de consumat. Dar fiindcă nu s-au vândut, magazinul local urma să le arunce la gunoi după o zi de stat pe rafturi. În România, prețul mediu la căpșuni este de 47.96 Lei/Kg. Multe dintre ele, pentru că nu sunt vândute din pricina prețului prea mare pentru majoritatea românilor cu venituri mici, sunt aruncate la gunoi.
„Eu mănânc chiar și din gunoi. Am trecut pe lângă un târg și tocmai închideau și uite ce am găsit: am găsit ciuperci, și eu aseară am cumpărat ciuperci, anghinare, broccoli, o grămadă de căpșuni, pătrunjel – și vă aduceți aminte cât am alergat după oferte – ardei, morcov, roșie, ceapă, alte căpșuni, dovlecei, uite cât pătrunjel. Am găsit varză roșie, o grămadă, o grămadă… Vai, mi-am făcut de lucru singură. Să vedeți ce de gem fac eu. Mă duc acum să le spăl, să le fac frumoase. Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun. Vă țin la curent cu ce reușesc să fac eu din toate minunile astea”, a declarat românca.
Se pot prepara o varietate de meniuri: tocană, ciorbă, supă, salate de legume, sosuri din roșii, vinete, piure din banane, suc de portocale, plăcinte și prăjituri cu gemul obținut din caise, chiar și băuturi răcoritoare din siropul obținut din fructe de pădure.
1,3 miliarde de tone din alimentele produse sunt irosite
Tone de hrană comestibilă (și care încă are valabilitate) sunt aruncate la gunoi. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, o statistică din 2021 arată că o treime din toate alimentele produse sunt irosite, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente.
Risipa alimentară costă economia globală aproape 940 miliarde de dolari anual. De asemenea, alimentele aruncate la gunoi contribuie cu 10% din gazele cu efecte de seră emise anual.
Potrivit
ONU, 9 milioane de oameni mor de foame în fiecare an.