Potrivit informațiilor oferite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, cardul de sănătate a fost refuzat de aproximativ o sută de persoane din județ, care au invocat că datele personale le-ar putea fi puse în pericol și utilizate fără acceptul lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanții CJAS Iași au declarat, însă, că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraților, în condițiile în care pe card apar doar numele persoanei asigurate și un număr de identificare.
„Asigurații nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte județe în care cardul a fost respins din rațiuni religioase. Câțiva asigurați, mai puțin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului și numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic și sănătos al CNAS care va pune o barieră în fața serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal”, a spus Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.
El a precizat că 408.000 de ieșeni au primit prin poștă cardul de sănătate, restul, până la 460.000, trebuind să îl ridice de la CJAS.
Cardul național de sănătate va deveni obligatoriu pentru asigurați din 1 mai.
Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puțin de farmacist. Operațiunea de activare durează maxim 30 de secunde și constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem.
Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea și apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Pentru serviciile medicale de urgență nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.
Persoanele care refuză cardul național de sănătate, din motive religioase sau de conștiință, vor prezenta, din 1 mai, o adeverință de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistență medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.