Prima pagină » Sănătate » Oamenii au consumat alcool încă din preistorie, arată descoperirile arheologice. Băuturile: rol central în viața socială

Oamenii au consumat alcool încă din preistorie, arată descoperirile arheologice. Băuturile: rol central în viața socială

Oamenii au consumat alcool încă din preistorie, arată descoperirile arheologice. Băuturile: rol central în viața socială
Alcoolul a fost întotdeauna un element central al vieții sociale, în pofida efectelor negative asupra sănătății. Oamenii au consumat băuturi alcoolice în preistorie, potrivit unor descoperiri arheologice din China. Vezi ce spune un psiholog britanic despre consumul de alcool.

Oamenii au consumat băuturi alcoolice încă din preistorie, dar, în pofida efectelor daunătoare, acest obicei, în mod moderat, a jucat un rol important în societate, comentează editorialistul și psihologul Robin Dunbar, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

„De ce beau oamenii? Pentru o persoană care așteaptă într-un bar într-o seară călduroasă de vară, răspunsul pare simplu: băutura este o plăcere și o relaxare. Pentru oficialii responsabili de sănătatea publică ce au citit cele mai noi studii referitoare la efectele negative ale consumului de alcool asupra societății, răspunsul ar putea părea frustrant. De ce ar bea cineva, dacă este atât de rău? Pentru mine și pentru colegii psihologi evoluționiști, răspunsul poate fi pus într-o nouă lumină, fascinantă, în contextul unor noi studii cu rezultate inedite. Este vorba de o situație simplă, dar complexă în același timp”, afirmă editorialistul Robin Dunbar, observând că oamenii sunt ființe sociale, care folosesc prieteniile pentru a se apăra de amenințări externe și de stres. „Grupurile sociale ale primatelor, spre deosebire de alte animale, se bazează pe legături pentru a menține coerența socială. În cazul oamenilor, o sticlă de vin roșu joacă un rol puternic”, crede editorialistul.

Nu este doar faptul că alcoolul îi face pe oameni să înlăture inhibițiile sociale și să devină exagerat de prietenoși. Mai degrabă este vorba de faptul că alcoolul declanșează mecanismul cerebral implicat în construirea și menținerea prieteniilor, sistemul endorfin, notează Robin Dunbar.

„Oamenii sunt asociați consumului de alcool încă din perioada preistoriei. Arheologi precum Patrick McGovern, de la Muzeul Universității Pennsylvania, au descoperit reziduuri de fermente în vase de lut din China care au vechimea de peste 8.000 de ani. (…) Pentru oameni, (…), băuturile fermentate joacă un rol central în organizarea festivităților în întreaga lume, iar festivitățile sunt legate de prietenii. Probabil că, din acest punct de vedere, alcoolul joacă un rol central. Avem nevoie de prieteni, deoarece ei ne oferă ajutor la nevoie ori știu să ne asculte în mod empatic. Dar prieteniile au și alte avantaje. Una dintre cele mai mari surprize din ultimul deceniu au fost numeroasele studii care arată că fericirea noastră, sănătatea și reacțiile la boli – chiar și rapiditatea recuperării și durata de viață – toate sunt influențate de numărul de prieteni pe care îi avem”, subliniază Robin Dunbar, avertizând însă că excesele în consumul de băuturi alcoolice sunt dăunătoare.

„Sigur că, la fel ca orice lucru biologic, cine consumă alcool în mod excesiv va intra într-o spirală negativă înainte de a-și da seama. Dar acest lucru este adevărat și despre mâncare. Sarea, proteinele, grăsimile și zahărul sunt bune, dar consumate în exces generează o serie de boli – diabet, obezitate, cancer, hipertensiune și altele. Același lucru este valabil și în cazul consumului de alcool: câteva guri creează relaxare și sociabilitate, chiar ar putea fi benefice. Dar cine consumă prea mult plătește prețul”, atrage atenția editorialistul.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu recent publicat de revista The Lancet, consumul de alcool constituie unul dintre principalii factori de îmbolnăvire și deces pe plan mondial, cel mai sigur mod de eliminare a riscurilor fiind evitarea totală a alcoolului. „La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală (…). La categoria de vârstă 15-49 de ani, consumul de alcool era în 2016 principalul factor de risc, la nivel global, cu o rată a mortalității de 3,8% în rândul femeilor și de 12,2% în rândul bărbaților”, arată studiul. Conform studiului, consumul de alcool este asociat cu producerea a 60 de boli cronice și acute. În 2016, 32,5% din populația lumii consuma alcool, adică 2,4 miliarde de oameni (1,5 miliarde de bărbați și 0,9 miliarde de femei). Principalii factori care pot provoca decesul din cauza consumului de alcool sunt tuberculoza, accidentele rutiere și autovătămarea.

 

Citește și