Oamenii care se învinovățesc sunt predispuși la depresie. STUDIU
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester, a scos la iveală faptul că sentimentul de învinovățire este una dintre cauzele depresiei, scrie Daily Mail.
Rezultatele cercetării vin să confirme una dintre teoriile lui Freud, potrivit căreia depresia este caracterizată de sentimentul de auto-învinuire, ceea ce face ca simptomele ei să fie diferite de cele ale tristeții obișnuite.
Oamenii de știință au ajuns la urm[toarea concluzie: creierul oamenilor deprimați răspunde diferit la sentimentul de invinovățire, chiar și atunci când simptomele bolii s-au atenuat.
Aceștia au comparat tomografiile unor pacienți deprimați cu cele ale unor indivizi care nu se aflau în evidență cu episoade de depresie.
„Am evaluat legăturile dintre diferite zone, precum cea anterioară a lobului temporal – responsabilă de evaluarea comportamentul social – și zona Brodmann 25 (BA25) a creierului, -responsabilă de sentimentimentul de culpă”, se arată în studiul publicat în Jurnalul de Psihiatrie Generală.
O parte dintre tomografii proveneau de la persoane care s-au recuperat după o perioadă de depresie mai lungă de un an, dar și de la un grup de pacienți fără astfel de antecendente medicale.
Ambele grupuri de subiecți au fost rugate să-și imagineze că s-au comportat urât, că au fost răutăcioși sau autoritari cu prietenii lor cei mai buni, după care li s-a cerut să spună cum se simt.
Tomografiile au arătat că la oamenii cu antecedente de depresie cele două zone ale creierului nu se aflau în legătură, spre deosebire de cei care nu se aflau în evidență cu această boală.
Specialiștii consideră că această descoperire este un pas important în analizarea simptomelor care duc la depresie, care ar putea explica de ce oamenii reacționează diferit la stres, devenind fie agresivi, fie deprimați.