Starea mentală a cel puțin trei generații ale aceleiași familii se presupune că a fost afectată, spun oamenii de știință, sugerând că mediul în care trăiești îți poate afecta urmașii.
Studiul a fost prezentat la o întâlnire a Academiei Europene de Neurologie la Oslo și s-a bazat pe studierea a 56 de oameni în vârstă de 79 și 80 de ani, jumătate dintre ei fiind supraviețuitori ai Holocaustului.
S-a descoperit că supraviețuitorii aveau un deficit mare de materie cenușie, sau de neuroni, în zonele din creiere responsabile cu reacția în fața stresului, memoria, motivația, emoția, învățatul și comportamentul.
Coordonatorul studiului, profesorul Ivan Rektor, de la Universitatea Masaryk, din Republica Cehă, a declarat că: „Studiile preliminare arată că descoperirea se aplică și în cazul copiilor celor care au supraviețuit”.
Rezultatele studiului i-ar putea ajuta pe descendenți să primească terapie pentru a-i ajuta să facă față mai ușor „moștenirii” emoționale din urma genocidului, a adăugat profesorul.
Studiile viitoare vor identifica markerii spefici rezistenței la stres, dar și a stresului post-traumatic, precum și dacă transmiterea acestora ține de factori comportamentali, psihologici sau genetici, relatează Daily Mail.
Foto: Pixabay