Obiceiuri alimentare învățate de la părinți care ne îngrașă
„Nu te ridici de la masă până nu mănânci tot”. Asta ni se spunea în copilărie de cele mai multe ori atunci când eram la masă și, cel mai probabil, aceeași tehnică o aplicăm și în cazul copiilor noștri.
Nutriționiștii spun că o serie de obiceiuri alimentare învățate în copilărie își pun amprenta asupra siluetei noastre atunci când am ajuns la vârsta adultă. Mai jos puteți regăsi o serie de obiceiuri alimentare deprinse încă din copilărie, dar care au efect asupra noastră la vârsta maturității.
â— „Nu-ți strica pofta de mâncare”. Mulți părinți au tendința de a le interzice copiilor săi să mănânce înainte de masă. Nutriționiștii spun că acest obicei ar trebui să înceteze, deoarece gustările dintre mese sunt esențiale pentru menținerea unui nivel echilibrat al glicemiei și, implicit, pentru a ține sub control pofta de mâncare. Mai mult, fructele nu trebuie mâncate la masele principale pe post de desert. Ele trebuie mâncate cu cel puțin 30 de minute înainte de masă, sau la două ore după masă, deoarece acestea fermentează și predispun la apariția senzației de balonare.
â— „Mănâncă tot din farfurie” este unul dintre îndemnurile care transformă copilul într-un viitor adult obez, mai ales că obișnuim să folosim farfurii mari, pe care le umplem până la refuz.
â— „Nu mânca înainte să faci sport că vei avea crampe”. Asta este parțial adevărat. Nutriționiștii spun că foarte importantă este cantitatea de mâncare pe care o servim înainte de a face sport. O masă ușoară, care nu te lasă cu senzația de prea plin, cu 30-60 de minute înainte de a face sport chiar poate ajuta la eficientizarea antrenamentului, deoarece organismul va avea mai multă energie, spre deosebire de momentele când faci sport cu burta goala.