Potrivit Descoperă, există cinci obiceiuri mai periculoase decât fumatul:
Singurătatea
Dezvoltarea rețelelor sociale și descreșterea contactului interuman l-au îndemnat pe chirurgul Vivek Murthy să catalogheze singurătatea ca fiind o epidemie globală, care ar putea fi letală. Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie din cadrul Universității Brigham Young, a descoperit în cadrul cercetării sale că singurătatea reduce speranța de viață a oameniilor. Conform Science Alert, senzația de singurătate poate reprezenta echivalentul a 15 țigări consumate zilnic.
Sedentarismul
Sedentarismul pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariția diferitelor forme de cancer, susține un studiu din 2014. Cercetătorii au inclus în datele lor infomații provenite de la patru milioane de persoane privind perioada în care stăteau așezați în fața televizorului, la muncă sau în timpul călătoriei. Cu fiecare două ore în plus de stat așezat creștea riscul de dezvoltare a cancerului de colon, endometrial sau de plămâni, indiferent dacă aceștia realizau și o serie de exerciții în timpul zilei.
Lipsa somnului
Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA a clasificat lipsa somnului ca fiind o problemă a sănătății publicului. Profesorul Valery Gafarov, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, nota în 2015 că lipsa odihnei poate duce la creșterea riscului apariției accidentului cerebral vascular sau a atacului de cord, într-un mod similar cu cel provocat de consumul de țigări regulat. ”Lipsa somnului poate fi încadrată ca un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, printre alți factori numărându-se lipsa de exerciții, fumatul și o dietă neechilibrată,” afirmă el.
Bronzatul artificial
Bronzatul în interior pare a fi o versiune mult mai ușor de controlat decât cea realizată în natură, însă ambele pot fi considerate mai periculoase decât fumatul. În 2014, cercetătorii au publicat un studiu care sugera că bronzatul la salon a provocat mai multe cazuri de cancer ale pielii decât cancer pulmonar provocat de fumat. ”Având în vedere numărul mare de cancer de piele provocat de utilizarea solarului, aceste date sugerează un caz major de pericol pentru sănătatea publică,” au declarat specialiștii.
O dietă neechilibrată
Mai multe studii au descoperit că zahărul și mâncarea procesată bogată în grăsimi saturate pot expune cosumatorii la un risc mult mai crescut de dezvoltare a bolilor fatale similar cu riscul provocat de fumat.
În 2016, cercetătorii au studiat riscul mortalității provocat de o dietă neechilibrată și au concluzionat că acesta este mult mai crescut decât cel provocat de consumul de alcool, droguri sau sex neprotejat combinat cu consumul de tutun.