Oboseala în exces poate semnala probleme de sănătate grave. Semnele care trebuie să te trimită imediat la medic
Mănâncă mai sănătos, hidratează-te, ia multivitamine, redu cafeaua și alcoolul. Dacă nici în urma acestor schimbări starea de oboseală nu se ameliorează, mergi la medic, pentru că este posibil să ai una dintre următoarele probleme:
Anemie
Oboseala cauzată de anemie este rezultatul unui număr mic de globule roșii, care transportă oxigenul în celulele corpului tău, motiv pentru care e posibil să te simți slăbită și să ai chiar probleme de respirație. Anemia poate fi cauzată de lipsa de fier sau de o deficiență de vitamine, de o pierdere de sânge, de o boală cronică precum artrita reumatoidă sau cancer. Femeile aflate la vârsta reproductivă pot suferi mai des de această afecțiune, atât din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruațiilor dar și din cauza sarcinii și alăptării.
Simptome: oboseala permanentă este cel mai important simptom. Altele includ stări de slăbiciune, probleme cu somnul, lipsa capacității de concentrare, puls crescut, dureri în piept, dureri de cap. Simpla urcare a câtorva trepte sau mersul pe distanțe scurte poate provoca oboseală.
Ce teste sunt recomandate: evaluarea pentru anemie include examen fizic, teste de sânge și testarea scaunului pentru pierderi de sânge.
Probleme ale tiroidei
Când hormonii tiroidieni nu sunt în parametri normali, activitățile de zi cu zi te pot epuiza pur și simplu. Glanda tiroidă, de mărimea nodului de la cravata unui bărbat este situată în partea anterioară a gâtului și produce hormoni care controlează metabolismul. Prea mulți hormoni (hipertiroidism) și metabolismul o ia la goană. Prea puțini hormoni (hipotiroidism) și metabolismul încetinește prea mult.
Simptome: hipertiroidismul cauzează oboseală musculară și slăbiciune, pe care le vei observa prima dată. Să mergi pe bicicletă sau să urci scări devin două lucruri pe care le faci cu dificultate. Alte simptome includ pierderea inexplicabilă în greutate, senzație permanentă de căldură, creșterea ritmului cardiac, scurtarea frecvenței și sângerărilor menstruale și o senzație accentuată de sete. Hipotiroidismul cauzează oboseală, dificultăți de concentrare și dureri musculare la cele mai simple activități.
Ce teste sunt recomandate: bolile tiroidei pot fi depistate cu ajutorul unui test de sânge, așa că orice persoană care se simte inexplicabil obosită ar trebui să facă și un astfel de test.