OMS a anulat alerta de Ebola la nivel mondial
„Epidemia inițială de Ebola s-a încheiat”, a anunțat marți Robert Steffen, vicepreședintele Comitetului consultativ OMS privind Ebola.
Toate restricțiile de călătorie și comerciale impuse în legătură cu epidemia de Ebola în Africa de Vest urmează să fie anulate, a anunțat OMS.
Însă o „complezență în acest stadiu ar fi întru totul greșită”, a avertizat Steffen.
Directoarea generală a OMS Margaret Chan a insistat asupra riscului transmiterii pe cale sexuală.
„Sperma poate fi testată pozitiv pe o perioadă de pe peste un an”, a declarat ea, referindu-se la cei 1-2% dintre supraviețuitori a căror spermă conține virusul Ebola sau fragmente de virus în această perioadă de timp.
Epidemia a izbucnit în Guineea, la sfârșitul lui 2013, și s-a extins în Liberia și Sierra Leone vecine.
Febra hemoragică, extrem de infecțioasă, a omorât peste 11.300 de oameni în aceste trei țări.
Consilierii OMS au anunțat că „riscul unei răspândri intere este scăzut, în prezent, iar țările (afectate) au capacitatea de a răspunde rapid unor noi situații de urgență în legătură cu acest virus”.
Noi zone de infectare, mici, continuă să apară, însă autoritățile au putut să le oprească rapid, notează consilierii OMS.
Oficiali în domeniul sănătății din Guineea au anunțat luna trecută un număr redus de infecții, după ce OMS a anunțat, în decembrie, că epidemea de Ebola s-a încheiat în această țară.
Sierra Leone a înregistrat două cazuri în ianuarie.
În pofida anulării alertei la nivel mondial, OMS îndeamnă țările afectate să se asigure că supraviețuitorii bărbați își pot testa sperma.
Agenția ONU a anunțat totodată o extindere a campaniei de vaccinare în Africa de Vest.
OMS a impus cel mai înalt nivel al alertei de Ebola abia în 2014, când virusul făcea deja ravagii în Africa de Vest.
Organizații din domeniul sănătății au denunțat faptul că OMS a acționat prea târziu.
În actuala epidemie de Zika și în contextul creșterii, în paralel, a tulburărilor neurologice în America Latină, OMS a reacționat mult mai rapid și a declarat o urgență sanitară mondială la începutul lui februarie.