OMS avertizează că multe medicamente pentru tratarea diabetului sunt contrafăcute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că la nivel mondial există o mare problemă în ceea ce privește comercializarea de medicamente pentru diabet contrafăcute.
Potrivit unui comunicat al OMS, este vorba despre Ozempic, un medicament care conţine substanţa activă semaglutidă, aprobat şi în Uniunea Europeană (UE) pentru tratamentul diabetului de tip 2. OMS a făcut referire în special la constatările din Marea Britanie, Statele Unite şi Brazilia, începând din octombrie 2023. Versiunea contrafăcută arată identic cu medicamentul real, atrage atenția organismul ONU.
Medicamentele contrafăcute, un pericol pentru sănătate
Pentru că, printre altele, Ozempic reduce pofta de mâncare, acesta este tot mai frecvent prescris pentru pierderea kilogramelor în exces. Însă în cazul variantei contrafăcute, cantitatea de ingrediente active ar putea să nu fie cea corectă, ceea ce ar putea să ducă la nivel necontrolat al glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, arată Agerpres.
De asemenea, OMS a adăugat că aceste medicamente contrafăcute pot conţine şi alte ingrediente active care pot prezenta riscuri pentru sănătate.
OMS a făcut apel la medici, farmacişti, autorităţi de reglementare şi public să dea dovadă de vigilenţă. Aceste medicamente ar trebui achiziţionate numai pe bază de prescripţie medicală, din farmacii şi nu din mediul online, a precizat OMS.
Utilizatorii ar trebui să se asigure că scara de dozare de pe stilourile injectoare este afişată corect, că eticheta are un aspect corespunzător şi că nu există greşeli de ortografie pe cutie, a precizat OMS.
Citește și:
Medicamentul OZEMPIC nu va mai fi comercializat în România după data de 31 iulie
Sursa foto: Shutterstock