OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a mai spus O’Connor.
În prezent, există o amenințare iminentă în ce privește răspândirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la o mai mică supraveghere a bolii, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția de sănătate publică din SUA (CDC).
Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri și este aproape în întregime prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, e nevoie ca 95% din populație să fie imunizată, pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.
Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia de COVID, ceea ce reprezintă un record, au declarat OMS și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA într-un raport comun, citat de Reuters.
Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a declarat Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă, pentru Reuters.
„Suntem la o răscruce de drumuri”, a spus el. „Vor fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni, în care trebuie să încercăm să atenuăm acest lucru”.
O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor, subliniind natura extrem de contagioasă a boala.
OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a mai spus O’Connor.