OMS: Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână crește riscul de deces
Programul de muncă prelungit crește riscul de deces, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Un program de lucru care depăşeşte 55 de ore pe săptămână creşte riscul de deces din cauza unor boli cardiace şi accidente cardio-vasculare cerebrale, avertizează experții.
Studiul a fost realizat în perioada 2000-2016, astfel că nu a inclus şi perioada pandemiei, moment în care numărul celor care lucrează de acasă a crescut considerabil.
„Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori”, avertizează directorul OMS.
Potrivit studiului, în intervalul 2000-2016, numărul de decese provocate de boli de inimă, cauzate de suprasolicitare, a crescut cu 42%, iar cel al deceselor provocate de atac cerebral, cu 19%.
9% din populaţia globului lucrează cu mult mai mult decât prevede legislaţia
Se pare că 9% din populaţia globului lucrează cu mult mai mult decât prevede legislaţia, spune OMS.
A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate”, susţine şi doctor Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate din cadrul OMS.
Sondaj BestJobs: Șapte din zece angajați români vor să își îmbunătățească abilitățile tehnice
Într-o economie tot mai concentrată pe creșterea gradului de digitalizare, în care joburile la distanță și noile tehnologii aduc noi provocări pe piața muncii, cei mai mulți angajații români (70%) plănuiesc să își dezvolte abilitățile tehnice, arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma de recritare BestJob.
Șapte din zece angajați români își doresc dezvoltarea competențelor tehnice, printre care se numără și abilitățile digitale necesare pe o piață a muncii în schimbare, conform sondajului BestJobs.
Competențele tehnice pe care angajații români plănuiesc să le învețe în viitorul apropiat sunt, în primul rând, dezvoltarea abilităților specifice meseriei pe care o practică (36% dintre respondenți), fluența într-o limbă străină (32,3%), cursuri de calificare (22%), programare (19,5%), project management (16,4%), digital marketing (15,2%), inteligență artificială (9,1%) și product management (8,5%).