Prima pagină » Sănătate » OMS: „Variola maimuței nu este noul COVID”. Totuși, ONU solicită un răspuns global coordonat

OMS: „Variola maimuței nu este noul COVID”. Totuși, ONU solicită un răspuns global coordonat

OMS: „Variola maimuței nu este noul COVID”. Totuși, ONU solicită un răspuns global coordonat
Variola maimuței Sursa foto: Shutterstock

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat marți că virusul variolei maimuței (mpox), indiferent dacă este vorba despre tulpina nouă sau de cea veche, nu este noul SARS-CoV 2.

El susține că nu se poate ajunge la situația pandemiei de COVID-19 din 2020 „deoarece autoritățile știu cum să-i controleze răspândirea”.

„Putem și trebuie să combatem mpox împreună”, a declarat Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, într-o conferință de presă de la ONU.

„Așadar, vom alege să implementăm sistemele necesare pentru a controla și elimina mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență? Modul în care răspundem acum și în anii următori va reprezenta un test crucial pentru Europa și pentru lume”, a avertizat oficialul.

Mpox sau MPXV, o infecție virală care provoacă leziuni pline de puroi și simptome asemănătoare gripei, poate fi o boală letală. Nu este contagioasă precum SARS-CoV 2 și nici transmisibilă pe calea aerului.  Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată sau cu obiecte contaminate.

Ministerul Sănătății anunță două noi cazuri de variola maimuței în România

Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De obicei, se transmite pe cale sexuală.

Varietatea cladei 1b a provocat îngrijorări la nivel global deoarece pare să se răspândească mai ușor prin contact fizic de rutină.

Un caz al variantei a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia și a fost legat de un focar în creștere din Africa. OMS a declarat recentul focar drept „o urgență de sănătate publică de interes internațional” după identificarea noii variante.

Aproximativ 100 de cazuri noi de tulpină mpox clade 2 sunt raportate acum în fiecare lună în regiunea europeană, a adăugat Hans Kluge.

Autoritățile sanitare trebuie să fie în alertă și flexibile în cazul în care apar noi tulpini mai transmisibile, dar nu există recomandări pentru ca oamenii să poarte măști, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, potrivit Reuters.

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și