Prima pagină » Sănătate » Organul ascuns care acționează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Organul ascuns care acționează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Organul ascuns care acționează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă
Pancreasul, organul ascuns care acționează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Ce se întâmplă, doctore?: Afecțiunile pancreasului au început să ia o mare amploare în ultima perioadă. În general, cum știm că avem probleme cu pancreasul?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: Cu excepția pancreatitei acute care, indiferent de cauză, are un debut zgomotos, cu o durere abdominală atroce, majoritatea semnelor și simptomelor bolilor pancreatice nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni și la alte afecțiuni.

CSID: Care ar fi simptomele?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: O serie de manifestări pot fi considerate ca un prim semnal de alarmă și necesită prezentarea la medic:

  • Icterul – colorarea în galben a ochilor și a pielii;
  • Mâncărimi la nivelul pielii;
  • Scaune deschise la culoare, urini închise la culoare, hipercrome;
  • Disconfort abdominal postprandial – meteorismul abdominal este des întâlnit în bolile pancreatice;
  • Diabet brusc instalat: chiar dacă diabetul este o afecțiune destul de comună, mulți dintre diabetici nefiind diagnosticati cu cancer pancreatic, conform unor studii clinice 30-40% dintre acești pacienți au dezvoltat cancer pancreatic.  Așadar acesta ar fi un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet brusc instalat la persoane care nu au în istoricul familial aceasta boală.
  • Instalarea anorexiei (lipsa poftei de mâncare);
  • Steatorea persistentă (prezența grăsimilor în scaun) – scaunele sunt voluminoase, au un aspect lucios, grăsos și sunt urât mirositoare. Pancreasul este principalul organ implicat în digestia lipidelor prin lipaza produsă, astfel că lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grăsimilor nedigerate din organism și la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin);
  • Pierdere subită și semnificativă în greutate, aparent inexplicabilă; aceasta se instalează destul de repede și este însoțită de „topirea” musculaturii membrelor inferioare și superioare;
  • Rectoragii- scaune negricioase, ca păcura, ce au frecvent alte cauze, dar care pot apare și în patologia tumorală pancreatică;

CSID:  Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: Cu toate că este un organ vital, se discută prea puțin despre afecțiunile sale, comparativ cu patologia altor organe: inimă, ficat, creier, rinichi, organe genitale. Pancreasul este un organ cu secreție endocrină și exocrină. Afectarea oricărei funcții poate determina dezechilibre importante, uneori cu manifestări sistemice ce pun viața pacientului în pericol.

Cele mai frecvente patologii, nu neapărat în ordinea gravității la un moment dat, sunt: diabetul zaharat, pancreatita cronică, pancreatita acută, tumorile de pancreas (benigne și maligne), fibroza chistică (mucoviscidoza), insuficiența pancreatică exocrină. Referitor la acest ultim aspect, subliniez că pancreasul este principalul organ implicat în digestia lipidelor prin lipaza produsă, astfel că lipsa sau secreția insuficientă a acestei enzime determină eliminarea grăsimilor nedigerate din organism (steatoree persistentă), deficite de vitamine liposolubile, avitaminoze (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

CITEȘTE CONTINUAREA PE CSID

Citește și