(P) Miturile despre iaurt: adevărate sau false?

(P) Miturile despre iaurt: adevărate sau false?
Publicat: 08/02/2016, 13:37
Actualizat: 05/07/2016, 22:42

MIT: Termenul de garanție de câteva săptămâni indică adăugarea de conservanți

Legea interzice folosirea conservanților în iaurt. La Danone, de exemplu, ingredientul principal din iaurt este laptele: iaurtul simplu conține peste 99% lapte restul fiind fermenți, iar cel cu fructe conține peste 75% lapte, restul fiind fructe, coloranți din legume și zahăr, în funcție de rețetă. Laptele este pasteurizat, adică este supus unei încălziri rapide la cca 90ËšC, urmată de o răcire rapidă. Prin pasteurizare sunt distruși microbii responsabili de alterare. Apoi în lapte se adaugă fermenți (bacteriile lactice benefice, iar în final paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Secretul păstrării îndelungate a calității produselor Danone constă într-un proces de fabricație exemplar, de o igienă perfectă, materii prime de cea mai bună calitate și depozitarea la rece în condiții optime. Calitatea tuturor acestor elemente și igiena întregului proces sunt riguros controlate astfel încât să nu permită în niciun fel alterarea calității produselor.

În același timp, iaurturile sunt produse acidofile (conțin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă o „auto-protecție”. Acidifierea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat, metodă folosită pentru a păstra și murăturile sau alimentele marinate. Dacă produsele sunt păstrate la o temperatura între +2 și +6 grade Celsius, conform recomandărilor de pe etichetă, ele își păstrează calitățile până la data expirării.

MIT: Iaurtul făcut în casă este mai bun decât cel din comerț

Poți face iaurt în casă, dar este el atât de sănătos și lipsit de microbi ca cel din comerț? Etapele de realizare a iaurtului sunt aproximativ aceleași, dar diferențele vin din condițiile de igienă, din standardele de calitate și din fermenții folosiți.

Mai exact, este vorba despre calitatea laptelui folosit: în cazul iaurturilor din comerț specialiștii analizează și testează laptele să verifice dacă acesta conține eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene. Laptele contaminat nu va fi folosit pentru lactate.

La fel se intâmplă și cu fermenții sau bacteriile lactice. Danone de exemplu, cercetează de aproape 100 de ani produsele lactate și a identificat în acestea fermenți cu anumite calități care dau un gust specific și o anumită textură produselor sale. În cazul iaurturilor realizate în casă nu vei putea ști ce bacterii din aer fermentează laptele. În plus, nu vei putea controla temperatura pe toată durata fermentării și astfel există posibilitatea ca bacteriile lactice benefice din lapte să nu se dezvolte optim și, deci, să nu beneficiezi de fapt de toate calitățile produsului.

MIT: Iaurtul probiotic conține bacteriile vaginale sau fecale

Complet fals! Bacteria folosită în iaurturile Activia, de exemplu, se numește Bifidus ActiregularisTM sau, științific, Bifidobacterium Animalis subspecia Lactis. Aceasta este selecționată din produse lactate tradiționale, în cursul cercetărilor științifice realizate de Danone, recunoscute și apreciate la nivel mondial.

De unde confuzia? Această bacterie mai are o altă subspecie – mai exact animalis, nu lactis – care este o bacterie diferită și care nu este utilizată în iaurturile Danone.

Bifidus ActiregularisTM contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale care împiedică dezvoltarea altor bacterii „rele”. Dacă sănătatea noastră digestivă este la cote maxime, atunci și noi ne simțim bine. De ce? Simplu: sistemul digestiv găzduiește propriul său sistem nervos, cel numit enteric, format din circa 100 de milioane de neuroni care funcționează independent de creier, dar, desigur, schimbă informații cu acesta. În plus, tubul digestiv conține cam 70% din sistemul nostru imunitar și produce circa 95% din serotonina din organism, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”.

MIT: Iaurtul cu fructe are foarte mult zahăr

Unele iaurturi cu fructe are glucide cam cât un măr și mult mai puține glucide, calorii și grăsimi decât o prăjitură. Iaurtul cu fructe este destinat răsfățului gustativ și este ideal ca gustare sau un desert ușor și mai sănătos. Deci atenție mare cu ce îl comparați! Citiți cu atenție eticheta pentru a afla exact ce conțin.

MIT: În iaurturi se folosește colorant din gândaci

Acest colorant se numește carmin. Legislația europeană și cea românească (Regulamentul CE 1333/2008) permit folosirea acestui colorant alimentar. El este un colorant roșu natural, descoperit și utilizat de azteci de acum 500 de ani și este foarte mult utilizat în industria alimentară și în zilele noastre. Consumați adesea mezeluri, dulciuri, medicamente și folosiți chiar cosmetice care îl conțin. Legea îl permite, dar mai mult decât atât, specialiștii admit că nu e un colorant chimic și nu are efecte secundare asupra sănătății omului.

Iaurturile Danone nu îl conțin, verificați eticheta! În iaurturile lor cu fructe se folosesc coloranți obișnuiți din sucuri concentrate de fructe și legume (struguri, sfeclă, aronia, morcovi, hibiscus, spanac, urzică).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer