Prima pagină » Sănătate » Pacientă care a recurs la FERTILIZARE IN VITRO: Tratamentele ulterioare au costat 20.000 de euro

Pacientă care a recurs la FERTILIZARE IN VITRO: Tratamentele ulterioare au costat 20.000 de euro

Pacientă care a recurs la FERTILIZARE IN VITRO: Tratamentele ulterioare au costat 20.000 de euro
Fertilizare in vitro. Pacienții susțin că pentru tratamentele ulterioare au cheltuit până la 20.000 de euro. Află cum se manifestă infertilitatea secundară și câte femei din România SUFERĂ de această boală

Infertilitatea este o boală, un fenomen care ia amploare constant, inclusiv la nivelul țării noastre. Conform primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la inițiativa Asociației pentru Reproducere Umană din România, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenționează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată. Dintre aceștia, 44% consideră că aceste proceduri sunt prea scumpe. Conform aceluiași studiu, 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 și 3.000 de euro, iar 11% – între 3.000 și 5.000 de euro.

Pacienții care au recurs la fertilizare in vitro se plâng că tratamentele ulterioare acestei proceduri pot ajunge să coste foarte mult.

„Procedurile sunt scumpe și este clar că ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile în sine, ci și tratamentul care le precede. Pentru un singur copil, la noi, cheltuielile cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro,” a declarat Ancuța Martin, pacientă care a învins în lupta cu infertilitatea.

Potrivit Asociației pentru Reproducere Umană, infertilitatea poate apărea chiar dacă într-un cuplu există deja un copil, iar afecțiunea se numește infertilitate secundară și apare după un an de încercări de a obține o nouă sarcină pe cale naturală. Multe cupluri care sunt afectate de infertilitatea secundară nu mai caută rezolvarea pe cale medicală.

„Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obținerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, așa încât să apară și cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical, de data aceasta. Nu trebuie însă așteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, și nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care își doresc mai mulți copii”, susține dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate și director executiv al ARUR.

În tratarea infertilității, diagnosticul corect este esențial, mai ales că sunt foarte multe cauze care duc la această afecțiune.

„Cel mai important lucru, când vine vorba despre tratarea infertilității unui cuplu este abordarea personalizată. Nu aplicăm același tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecărui cuplu și oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim în găsirea soluțiilor individualizate. S-a dovedit în timp că acest lucru funcționează foarte bine, mărturie stă rata de reușită mare pe care o avem la clinică în obținerea unei sarcini de la prima încercare”, explică prof.dr.Konstantinos Pantos, un cunoscut specialist în infertilitate din din Grecia, citat de ARUR.

În urmă cu câteva luni, ARUR a publicat un studiu potrivit căruia peste 16% din populația României – adică femei cu vârste între 25 și 40 de ani și bărbați cu vârste între 25 și 60 de ani – are probleme de fertilitate. Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detașat, cu un procent de 72%, potrivit studiului.

Foto: Hepta

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și