O femeie din județul Gorj, căreia un medic pneumolog din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a refuzat să-i facă o bronhoscopie, invocând salarizarea necorespunzătoare, a murit la un spital din Craiova, unde fusese transferată.
În luna ianuarie, presa nota că medicul pneumolog Elena Vlad a refuzat să consulte o femeie de 62 de ani din comuna Borăscu, județul Gorj, internată pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cu bronhopneumonie, invocând „salarizarea necorespunzătoare și lipsa personalului mediu”. Pacienta ajunsese la spital în comă indusă și ventilată mecanic, scrie site-ul gorj-domino.ro.
Medicul Elena Vlad a refuzat internarea femeii în Secția Pneumologie și a recomandat menținerea ei la Terapie Intensivă sau transferul la Spitalul de Boli infecțioase din Craiova. „Nu se poate realiza aspirat bronșic în boală infecțioasă deoarece este lipsă personal mediu sanitar pentru FB, cât și lipsă salarizare corespunzătoare a personalului care efectuează această manevră,” a notat medicul în foaia de observație a pacientei.
Deși familia femeii a insistat să plătească intervenția, pneumologul a refuzat, iar timp de mai multe zile, nu au existat locuri în alte spitale din țară, unde să fie transferată bolnava. Potrivit site-ului gorjean, fără să trimită vreun drept la replică, Elena Vlad a anunțat că va da în judecată autorul articolului care dezvăluia incidentul și a depus o plângere penală pentru că fișa de internare a pacientei a ajuns în presă
Medicul susține că ar fi consultat-o de trei ori pe pacienta bolnavă și acuză că este victima unui adevărat linșaj din partea conducerii spitalului.
„Nu s-a făcut această manevră pentru că era o boală infecțioasă,” a explicat medicul Elena Vlad, citată de pandurul.ro. „Asistenta mea, singura care poate să facă această manevră, deși nu este în atribuțiile ei, este însărcinată în 9 luni. Nu puteam să o expun la acești microbi, mai ales că echipamentul nostru lasă de dorit. Eu nu i-am permis asistentei să facă această manevră. Ea, ca și mine, s-a specializat pe banii ei și nu primește vreun spor pentru că face această bronhoscopie, pe care eu o fac de trei ani fără să primesc vreun spor. Colaborarea între noi presupune că veniți, mă rugați, pentru că nu sunt salarizată în plus. Nu mi s-a recunoscut niciodată faptul că mă expun la germeni, nici eu, nici asistenta.”
Medicul a sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a confirma condițiile necorespunzătoare în care medicii din spitalul din Târgu Jiu sunt obligați să muncească. „Dacă cineva poate să aibă pretenția ca eu să iau toți microbii acestui spital, atrag atenția că nu am echipamentele adecvate. Am făcut sesizare la ITM, să vină să vadă dacă echipamentul meu este potrivit pentru realizarea bronhoscopiei. Am doar o mască de unică folosință. Eu lucrez cu alta, pe care mi-am cumpărat-o personal.
Am făcut o plângere penală și la Parchet. Vreau să se ancheteze cum a fost scoasă acea fișă din spital și dată presei, fără niciun fel de acord și mai ales că pacienta este încă în spital. Mă voi înscrie în audiență și la ministrul Sănătății, pentru că vreau să fie clarificată această situație. Pur și simplu, sunt linșată de conducerea spitalului. Am făcut nenumărate referate să atrag atenția că este lipsă de personal, dar nu s-a făcut nimic să se îndrepte situația.”
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a început o anchetă care urmează să fie finalizată săptămâna viitoare.
„Este regretabil că a decedat doamna, la Craiova,” a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. „Nu tolerăm așa ceva. Procedura este mai delicată și mai amplă, nu pot sa iau măsuri, până când nu primesc de la Comisia de Disciplină. Aștept niște propuneri de la Colegiul Medicilor privind cercetarea pe care am dispus să o facă, mai am Comisia de Disciplină să facă verificarea respectivă.”
Potrivit unor surse, medicul Elena Vlad are un salariu net de aproximativ 11.000 de lei, la care se adaugă contravaloarea gărzilor pe care le efectuează într-o lună.