Prima pagină » Sănătate » Părinți după moarte. Mulți americani sunt de acord cu „reproducerea postumă”

Părinți după moarte. Mulți americani sunt de acord cu „reproducerea postumă”

Părinți după moarte. Mulți americani sunt de acord cu

Mulți dintre americani sunt de acord cu practica extragerii de ovule sau material seminal de la o soție sau un soț aflat pe moarte sau chiar decedat, pentru a face un copil, însă doar cu acceptul scris al partenerului de viață, conform unui sondaj de opinie, transmite Reuters.

Sondajul cu privire la „reproducerea postumă”, realizat pe un eșantion reprezentativ de peste 1.000 de adulți americani, a fost publicat în revista Fertility & Sterility.

În majoritatea cazurilor, acest proces implică ovule, material seminal sau chiar embrioni înghețați înainte ca o persoană să suporte un tratament medical ce poate avea ca efect secundar apariția infertilității, așa cum ar fi chemoterapia. Dacă respectiva persoană încetează din viață, partenerul supraviețuitor poate folosi aceste ovule sau materialul seminal pentru a avea un copil prin reproducere asistată.

În astfel de cazuri, de obicei, partenerii s-au pregătit dinainte pentru eventualitatea în care unul dintre ei moare. Însă în ultimii ani, a devenit posibilă și extracția de urgență a ovulelor sau a materialului seminal dacă unul dintre partenerii moare subit sau se îmbolnăvește grav, notează Agerpres.

O astfel de situație exemplificativă este cea a unui cuplu tânăr care își dorește copii și vrea să preîntâmpine situația tragică în care unul dintre parteneri își pierde viața, explică Sara Barton de la spitalul Brigham and Women’s Hospital din Boston, coordonatoarea acestui studiu.

„În aceste cazuri nu există niciun fel de directivă scrisă”, mai adaugă ea.

Solicitările privind colectarea de urgență a unor ovule sau a materialului seminal nu sunt comune. La centrul pentru fertilitate al spitalului amintit sunt înregistrate 1 – 2 astfel de cereri pe an. Problema este că medicii nu au niciun fel de norme sau directive în funcție de care să accepte sau să respingă astfel de cereri.

Sara Barton și colegii săi au dorit să testeze care este opinia cu privire la această problemă printr-un chestionar online realizat pe un eșantion de 1049 de persoane cu vârsta între 18 și 75 de ani. În urma acestui sondaj, aproape jumătate dintre persoanele intervievate a fost de acord cu recoltarea de ovule sau material seminal pentru o eventuală reproducere postumă.

Aproximativ o cincime a declarat că nu se poate pronunța, iar restul s-au pronunțat împotrivă.

Dintre cei care s-au pronunțat pentru, 70% au precizat că încuviințarea scrisă a partenerului pe cale să moară trebuie să fie obligatorie.

În cadrul sondajului, participanții au fost întrebați și ce și-ar dori pentru ei. Jumătate dintre repondenți a susținut că nu și-ar dori să le fie recoltate ovulele sau sperma în cazul în care ar fi morți, inclusiv 41% dintre participanții la sondaj aflați încă în perioada fertilă a vieții.

Citește și