Patru lucruri pe care trebuie să le știm despre cardul național de sănătate
Cardul de sănătate este o cartelă de plastic, de dimensiunea unui card bancar, cu ajutorul căruia medicul va avea acces la întregul dosar medical electornic care stochează practic nu doar datele de identificare, ori numărul de asigurat, ci și grupa sanguină, Rh-ul, consimțământul pentru donarea de organe (dacă există), cel mult 10 diagnostice medicale cu risc vital și maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice, dacă este cazul.
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Sănătate, procesul de distribuire al cardurilor de sănătate se va încheia la finalul lunii noiembrie, urmând ca, din martie 2015, orice român asigurat să fie primit la medic doar dacă are asupra sa cardul. Aceasta nu va fi obligatorie în cazul în care pacientul ajunge la spital în stare gravă sau de inconștiență.
Mai jos citiți patru lucruri pe care trebuie să le știm despre cardul de sănătate.
â— De la 1 martie nu ne vom mai putea prezenta la medic, chiar și pentru un simplu consult, fără cardul de sănătate. Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
„Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
â— Cardul de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.
De la anul, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.
â— Copiii nu au card de sănătate. Medicii le vor acorda acestora consultații în baza cardului părinților. Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară sau ai căror părinți sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.
â— Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii. Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie.
De pildă, nu este reglementată situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din punct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.