Prima pagină » Sănătate » Pedofilia, o orientare sexuală?

Pedofilia, o orientare sexuală?

Pedofilia, o orientare sexuală?
Un pedofil manifestă același fel de atracție simțită de o femeie față de un bărbat, afirmă un psiholog.

Pedofilia este o orientare sexuală, precum cea heterosexuală sau homosexuală, potrivit unul psiholog criminalist.

Ideea că atracția sexuală față de copii este o „orientare” este foarte controversată, sugerând faptul că persoanele respective nu se pot schimba.

Psihologul a participat la o sesiune „Ask me anything” (Întreabă-mă orice) pe Reddit, în care nu și-a dezvăluit identitatea, acesta fiind verificat însă în prealabil de moderatorii respectivului site.

La întrebarea „Pot pedofilii să se schimbe?”, expertul a scris: „Cred că tulburarea pedofilică este o orientare sexuală în care indivizii respectivi sunt atrași de anumite caracteristici ale copiilor. Cu alte cuvinte, un pedofil manifestă același fel de atracție simțită de o femeie heterosexuală față de un bărbat, sau de un homosexual față de oamenii de același gen”.

„Acestea fiind spuse, este nevoie să se spună că sexualitatea este mai mult un spectru decât o categorie finită. Știm că heterosexualii se pot manifesta într-un fel homosexual, iar apoi să nege că sunt bisexuali sau homosexuali”, mai spune psihologul.

„Știm că pedofilii pot întreține relații sexuale cu adulții. În unele cazuri, ei ar putea folosi acest lucru drept un fel de distorsiune cognitivă pentru a explica sexualizarea copiilor care nu au ajuns la pubertate”.

Cu toate acestea, psihologul a menționat mai târziu că nu a încercat să spună că aceștia nu pot fi tratați.

„Tratamentul, în opinia mea, nu presupune modificarea orientării în sine, ci convingerea individului să găsească activități mai potrivite cu care să își ocupe timpul”, spune acesta. De asemenea, psihologul criminalist susține că un individ poate avea tendințe pedofilice, pe care să nu le manifeste vreodată.

În aplicarea tratamentului pentru pedofili, psihologul descrie trei mari abordări:

1. Înțelegi cine își poate da consimțământul și cine nu? Cum vei face diferență?

2. Poți identifica riscurile și situațiile care ar putea să apară atunci când ai relații sexuale cu cineva care nu își poate exprima consimțământul? Cum poți limita aceste situații și cum le poți evita?

3. Pe ce aspecte pozitive din viața ta te poți concentra pentru a înlocui sau a diminua stările în care ești aproape de a comite infracțiunea? Care sunt lucrurile care te pot ajuta pe termen lung?

În mai 2015, o cercetare a arătat că aproximativ 250.000 de oameni din Marea Britanie ar putea fi considerați „adevărați pedofili”, adulți care sunt atrași de fete mai mici de 12 ani.

Anul trecut, Todd Nickerson, un designer grafic din Tennessee care a recunoscut că este pedofil, a stârnit numeroase reacții negative după ce a scris un articol în care le cerea oamenilor să fie înțelegători cu privire la „orientarea lui sexuală”.

În articolul cu titlul „Sunt un pedofil, voi sunteți monștrii”, acesta explică felul în care crede el că abuzul la care a fost supus în copilările reprezintă motivul pentru care este atras de copile. De asemenea, el a menționat în articol și faptul că este membru al forumul „Pedofili Virtuoși”, o comunitate online de pedofili care au jurat să nu își manifeste vreodată impulsurile sexuale, scrie The Independent.

În timp ce recunoașterea pedofiliei drept o orientare sexuală și un lucru puțin probabil că ar putea fi schimbat este deja recunoscută, ideea că aceasta ar putea fi tratată drept o boală continuă să stârnească controverse. 

Autor

Citește și