Pericolele ascunse din periuța de dinți. Cât de des trebuie să o schimbăm
Este cunoscut faptul că periuța de dinți trebuie schimbată cât mai des posibil, însă avertismentele recente ale medicilor dentiști ne vor face să o înlocuim imediat cu una nouă. Cea pe care o folosim în prezent probabil conține în perii ei excremente, virusul herpetic dar și pe cel hepatic, devenind, astfel, un adevărat pericol pentru sănătate.
Periuța de dinți poate deveni purtătoare a acestor viruși în doar două zile de la „inaugurare” și nu contează dacă o ținem în baie sau acoperită cu un capac special, după cum susține expertul britanic Rhona Eskander. De asemenea, este foarte important să nu dăm periuța noastră altcuiva și să nu o lăsăm să se atingă de a altcuiva.
„Gura noastră găzduiește sute de tipuri diferite de microorganisme, multe dintre ele putând fi transferate prin intermediul periuței de dinți. De asemenea, microorganismele din baie și din mediul casnic sunt stocate de periuțele de dinți. Atunci când periuțele sunt ținute aproape una de cealaltă sau când se ating, aceste bacterii migrează de la una la alta”, avertizează medicul Eskander, adăugând că simpla expunere a periuței la un jet de apă nu îndepărtează pericolul.
Încă din 1920 specialiștii susțin că periuțele de dinți sunt unul dintre cele mai periculoase obiecte atunci când vine vorba despre menținerea sănătății orale.