Pentru mulți dintre noi piscina reprezintă o metodă ideală de a scăpa de canicula, dar medicii dermatologi avertizează că apa din bazine, sezlongurile, toboganele cu apă și zona cu nisip destinată copiilor pot deveni adevărate focare de infecție.
Potrivit specialiștilor, micozele, conjunctivitele și tulburările digestive sunt cel mai des întâlnite afecțiuni cu care te poți alege după o zi petrecută la piscină sau la ștrand. „Piscinele ar trebui să aibă un loc special unde să ne spălăm pe picioare înainte de a intra în bazin, mai ales dacă știm că avem vreo ciupercă sau micoze la nivelul unghiilor. Esențial, pentru a ne proteja pielea, este să ne spălăm la dușuri, cu săpun, imediat ce am ieșit din bazin”, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.
Experții recomandă să nu stăm desculți, mai ales pe marginea piscinei. În plus, este indicat să nu împrumutăm încălțăminte de la alte persoane, iar după plecarea de la ștrand, să folosim spray-uri antimicotice, pentru a evita apariția ciupercilor, mai susțin aceștia.
Evitați epilatul înainte de ștrand
Medicul recomandă persoanelor care au leziuni la nivelul pielii să evite apa din bazin, deoarece în acest caz microbii pătrund mult mai ușor. „Deși apa este tratată cu clor și alte substanțe dezinfectante, persoanele care au și mici zgârieturi sunt predispuse infecțiilor. În plus, între epilat, indiferent de forma pe care o alegem, și mersul la ștrand trebuie să treacă cel puțin o zi, deoarece la nivelul pielii se produc «microfisuri» prin care pătrund microbi”, subliniază prof. dr. Anca Zbranca.
Medicii mai spun că trebuie să evităm contactul ochilor sau urechilor cu apa, pentru a preveni apariția afecțiunilor la nivelul acestora. Astfel, după ce am ieșit din bazin, trebuie să ne spălăm și apoi să ne ștergem cu un prosop curat, de preferat nu cel pe care stăm pe șezlong.
Medicii atenționează asupra pericolului ingerării apei din bazin deoarece riscul apariției afecțiunilor digestive este destul de ridicat.
Anumiți microbi rezistă la dezinfectanții din apă
Potrivit specialiștilor, atât clorul, cât și substanțele dezinfectante reduc riscul apariției unei boli, dar nu fac miracole. Astfel, medicii avertizează că există și germeni extrem de rezistenți, cum ar fi Cryptosporidium, care pot supraviețui zile în șir chiar și într-o piscină curățată corect. Un alt exemplu este Pseudomonas aeruginosa, germenul care provoacă cel mai des dermatite, acele iritații neplăcute pe care le resimțim uneori la câteva zile după ce am mers la ștrand. Și acesta este foarte rezistent la clor, motiv pentru care se recomandă folosirea săpunului după ce am ieșit din bazin. Potrivit dr. Zbranca, pericolele de a contracta diferiți germeni este scăzut în situația în care alegem o piscină mai puțin aglomerată.