Prima pagină » Sănătate » PERICOLELE pentru organism cauzate de frig, căzăturile pe gheață și curățatul zăpezii. Sfatul FIZIOTERAPEUTULUI

PERICOLELE pentru organism cauzate de frig, căzăturile pe gheață și curățatul zăpezii. Sfatul FIZIOTERAPEUTULUI

PERICOLELE pentru organism cauzate de frig, căzăturile pe gheață și curățatul zăpezii. Sfatul FIZIOTERAPEUTULUI
Contracții musculare din cauza frigului, leziuni, determinate de căzăturile pe gheață, dureri musculare, după ce dăm zăpada. Cum evităm aceste pericole pentru organism în perioada de iarnă, potrivit medicului fizioterapeut.

Frigul 

„Când organismul nostru trece de la o temperatura ridicată, la o temperatura scăzută ae apără, producând două reacții: contracturi musculare repetate, determinând apariția tremuratului sau o contracție musculară permanentă, determinând apariția stării de hipertonie, respectiv de permanentă încordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul mușchilor”, explică Bogdan Goga.

Fizioterapeutul ne sfătuiește să evităm astfel de situații, iar dacă totuși ne vom confrunta cu ele, să știm că există metode de recuperare medicală eficiente pentru aceste cazuri, care au ca scop scăderea tonusului acelui mușchi prin stretching activ global, terapie manuală, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar și kinesiotaping, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut. 

 

 

Căzăturile pe gheață

Căzăturile pe gheață pot produce traume la nivelul țesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale șoldului. În astfel de cazuri, este recomandat să mergeți la serviciul de urgență pentru a va asigura că totul este în ordine. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze unele probleme mult mai mari.

„De cele mai multe ori, o căzătură pe gheață este urmată și de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia și, ulterior, de recuperare medicală”, avertizează fizioterapeut Bogdan Goga.

 

 

Datul zăpezii 

Mai mult decât atât, datul zăpezii este o activitate care presupune, de regulă, mișcări bruște, iar în momentul în care mușchii nu sunt pregătiți din punct de vedere termic pentru efectuarea unei anumite mișcări, iar aceasta se produce totuși, există riscul de apariție a spasmului muscular.

Fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfătuiește să evităm astfel de mișcări și să efectuăm, înainte de a ieși din casă, o încălzire prin câteva mișcări ușoare, care să antreneze mușchii brațelor, dar și pe cei ai spatelui. De asemenea, o combinație personalizată de terapii, va asigura recuperarea oricărui pacient.

Mai multe detalii despre pericolele sezonului rece pe CSID

Citește și