Prima pagină » Sănătate » Pericolul ascuns care te face să îți riști sănătatea la birou

Pericolul ascuns care te face să îți riști sănătatea la birou

La locul de muncă, kilogramele în plus se adună fără să-ți dai seama. Abia când hainele pe care le avem nu ne mai încap realizăm că ne-am îngrășat și dincolo de alimentația haotică, există doi mari factori care ne distrug sănătatea.

Bineînțeles că o persoană care lucrează 8-9 ore pe scaun se va îngrășa, dacă nu merge „la sală”. Chiar și cei care se laudă cu un metabolism rapid vor avea de suferit, la un moment dat, dacă nu fac mișcare.

Un al doilea factor este drumul de acasă la serviciu, care pentru unii poate dura o veșnicie și în situația în care nu-l poți parcurge pe jos, pentru a lua o gură de aer și a face, implicit, puțin sport, vei constata că te îngrași pe zi ce trece.

Naveta ne obosește mai ales psihic și apoi fizic. Odată ajunși acasă, nu ne mai simțim motivați să facem mișcare și kilogramele în plus sunt la un pas distanță de cântar. Astfel, forma fizică și sănătatea devin tot mai proaste și unii oameni se miră apoi de ce ajung în cabinetul medicului.

Potrivit descoperă.ro, o zi proastă la locul de muncă reprezintă, de asemenea, de departe, cea mai populară scuză pentru adoptarea unui comportament alimentar nesănătos, denumit „comfort eating” („mâncat de consolare”) – 72% dintre respondenți recunoscând că procedează astfel.

Angajatul tipic va mânca preparate de tip fast-food, la birou, de 38 de ori într-un an, în zilele când are o stare de spirit proastă. 45% dintre respondenți au spus că, cu cât este mai proastă starea lor de spirit, cu atât ei vor fi mai indulgenți față de dietele lor.

În cazul angajaților sedentari, dincolo de kilogramele în plus, există riscul apariției unor grave probleme la spate. Medicii recomandă mai multe tipuri de exerciții pentru coloana vertebrală.

Exerciții specifice stadiului de început

Stând așezat pe spate pe un covoraș pentru exerciții, mișcați-vă gleznele în sus și în jos. Repetați de 10 ori.
Stând așezat pe spate pe covorașul pentru exerciții îndoiți ușor genunchiul, apoi reveniți în poziția inițială. Repetați de 10 ori.
Stând culcat pe spate, pe covorașul pentru exerciții, cu genunchii îndoiți ușor și mâinile pe lângă corp, încordați mușchii abdominali cât de mult puteți timp de 5 secunde, fără a va ține însă respirația. Relaxați și repetați de 10 ori.
Rezemați-va spatele de un perete și țineți picioarele la aproximativ jumătate de metru în față dumneavoastră cu genunchii îndoiți. Pornind de la această poziție, încercați să vă aplecați, în timp ce încordați mușchii abdominali până când formați un unghi de 45 de grade. Mențineți această poziție timp de 45 de secunde după care, ușor, reveniți la poziția inițială. Repetați de 10 ori.
Stând în picioare ridicați-vă pe vârfuri cât de mult puteți. Repetați de 10 ori.

Exerciții pentru stadiul intermediar

Stând așezat pe spate pe covorașul pentru exerciții îndoiți ușor doar unul dintre genunchi, și în vreme ce încordați mușchii abdominali ridicați ușor celălalt picior, nu mai mult de jumătate de un metru de la sol. păstrați această poziție maxim 5 secunde după care relaxați și repetați de 10 ori.
Stând așezat pe spate, cu ambii genunchi îndoiți, cuprindeți cu mâinile unul dintre genunchi și ridicați-l până în dreptul pieptului. Păstrați această poziție timp de 20 de secunde, după care relaxați și repetați de 5 ori.

Exerciții cu mingea (mingea suedeză) pentru stabilizare lombară

Este foarte important ca în timpul efectuării acestor exerciții mușchii abdominali să rămână contractați, iar durata fiecărui exercițiu să se înscrie într-un interval de 60 de secunde.
Stând așezat pe spate cu genunchii îndoiți și pulpele pe mingea pentru exerciții, întindeți și ridicați ușor un picior încordând în același timp mușchii abdominali. Păstrați această poziție pentru 20 de secunde, după care relaxați și repatati de 5 ori.
Așezați-vă abdomenul peste mingea pentru exerciții și sprijinindu-vă în mâini ridicați ușor picioarele. Păstrați această poziție timp de 5 secunde după care relaxați și repetați de 10 ori, recomandă i-medic.ro.

Cinci prânzuri sănătoase la birou

Salată verde cu linte și orez fiert
Noodles cu legume și ou
Orez cu ciocănele de pui
Ciorbă turcească de linte
Sandviș cu pâine integrală, șuncă, roșii, ou și salată verde

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și