Pericolul ascuns în carnea de consum. Utilizarea excesivă a antibioticelor în creșterea animalelor sporește răspândirea unui fenomen care face ravagii la nivel mondial
Rezistența la antibiotice este o problemă la nivel mondial, fiind cauza pentru imposibiltatea de combatere a anumitor boli, manifestându-se prin lipsa de răspuns a organismului la orice fel de tratament.
OMS avertizează că un pas important în oprirea sporirii puterii acestei probleme este acela de a opri utilizarea fără sens a antibioticelor în cazul animalelor. În unele țări, aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se produce în sectorul animal, în special pentru sporirea creșterii în cazul animalelor sănătoase.
Utilizarea excesivă și greșită a antibioticelor în cazul animalelor și oamenilor contribuie la creșterea amenințării rezistenței la antibiotice. Unele tipuri de bacterii care cauzează infecții serioase în cazul oamenilor au devenit deja rezistențe la mare parte dintre tratamentele existente și pentru ele există foarte puține opțiuni în ceea ce privește dezvoltarea unor noi leacuri.
„Lipsa unor antibiotice eficiente este o amenințare serioasă de securitate din prisma unei posibile epidemii mortale”, explică medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.
O cercetare publicată recent în The Lancet Planetary Health arată că atunci când s-a intervenit pentru restricționarea utilizării de antibiotice în rândul animalelor pentru consum, numărul de bacterii rezistente la antibiotice în cazul acestor animale a scăzut cu până la 39%.
OMS recomandă ca, atunci când este posibil, animalele bolnave, în cazul cărora se impune utilizarea unui tratament medicamentos, să se realizeze analize pentru determinarea antibioticelor potrivite bolii avute și să se interzică în totalitate utilizarea de antibiotice pentru sporirea ritmului de creștere a animalului.