Pericolul ascuns pe rafturile magazinelor: conserve care provoacă infertilitatea! / Substanța descoperită în 51 din 58 de cutii verificate

Publicat: 30 04. 2024, 10:03
Actualizat: 30 04. 2024, 10:17
De ce nu se țin în frigider conservele desfăcute / Foto caracter ilustrativ

Un pericol ascuns pe rafturile magazinelor a fost descoperit de o fundație din Germania. ONG-ul trage un  semnal de alarmă cu privire la conservele pe care le consumăm – în 51 din 58 de cutii verificate s-a găsit o substanță care poate provoca infertilitate!

Analizele au fost efectuate de mai mulți experți independenți, iar aceștia au identificat Bisfenol A printre substanțele descoperite în conserve.

Bisfenolul, periculos, dar folosit de industria alimentară

Deși Agenția  Europeană pentru Produse Chimice a clasificat Bisfenolul A ca fiind o substanță periculoasă pentru sănătate, industria alimentară continuă să o folosească fără probleme.

În 2023, tocmai din cauza riscurilor prezentate, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a redus de 20.000 de ori cantitatea minimă de Bisfenol A ce poate fi consumată.

Substanța este cunoscută pentru efectele sale negative asupra sistemului reproducător. Poate provoca infertilitate, atrag atenția specialiștii.

Se pare că, la conserve, Bisfenolul A intră în mâncare prin foliile de protecție aplicate pe pereții recipientelor. Totodată, poate fi întâlnită și în sticlele de apă sau biberoanele nou-născuților.

Bisfenol A, unul dintre principalii perturbatori endocrini

Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în 92% dintre organismele europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora, arată și Agenţia Europeană de Mediu (AEM) într-un raport recent.

„În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din 11 ţări europene”, a anunțat AEM.

Bisfenolul A este asociat cu multiple alte tulburări şi afecţiuni, inclusiv cancer de sân, din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

Franța a interzis definitiv utilizarea acestei substanțe în recipientele alimentare, dar la nivelul UE încă nu s-a ajuns la un consens. Nici SUA nu au reușit să blocheze definitiv utilizarea Bisfenolului.

Dezbaterile vizează doza de la care bisfenolul tip A este cu adevărat periculos. Pentru AESA, această doză este inferioară comparativ cu ceea ce se credea anterior, opinie contestată de un alt organism, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Însă, pentru Agenţia Europeană de Supraveghere a Mediului nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate (…), ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de persoane”.

Teste îngrijorătoare la nivelul UE

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi bisfenol F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în probele de urină prelevate de la 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Pragurile acceptabile de siguranță au fost depăşite în cea mai mică măsură în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia nivelurile au fost mai mari decât aceste praguri în 100% dintre cazuri, conform AEM, care a precizat că depășirile raportate sunt cifre minimale.

„Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să prezinte rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă”, a avertizat agenţia.

CITEȘTE ȘI:

PERICOLUL la care te expui atunci când încălzești mâncarea în cuptorul cu microunde