Pericolul din spatele porumbului fiert. AVERTISMENTUL unui reputat medic infecționist
Carmen Dorobăț, reputat medic infecționist, trage un semnal de alarmă în această perioadă cu privire la consumul de porumb fiert.
Un produs extrem de căutat pe final de vară, porumbul fiert poate cauza probleme, insistă medicul Carmen Dorobăț.
La ce trebuie să fim atenți
În context, medicul infecționist ne spune la ce să fim atenţi atunci când cumpărăm porumb fiert.
„Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri.
Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.
Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, susține Carmen Dorobăț.
Iar pentru cei care preferă piscinele, reputatul medic are următoarele sfaturi: „Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite.
Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”.
De asemenea, pe litoral, „sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate! Pot apărea toxiinfecțiile alimentare.
Atenție la mușcăturile de țânțari, care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase.
Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”.