O serie de medicamente folosite la scară largă de oameni din întreaga lume, care sunt deseori prescrise de medici, sunt asociate dezvoltării demenței și Alzheimerului la adulții mai în vârstă, după cum arată un studiu recent. Acest lucru se datorează faptului ca pastilele precum cele pentru alergii, pentru incontinență, antidepresivele și somniferele contribuie la reducerea dimensiunii creierului.
Medicamentele anticolinergice blochează substanțele chimice care fac transferul între nervi al impulsurilor electrice și se pare că încetinește și metabolismul. În cercetarea făcută de o echipă de la Facultatea de Medicină a Universității din Indiana s-a folosit de tehnicile de imagistică craniană și de testele cognitive pentru evaluarea a 451 de participanți, dintre care 60 luau cel puțin un tip de medicament anticolinegric.
În cazul celor aflați sub acest tratament s-a constatat o reducere a volumului creierului și o lărgire a ventriculelor și cavităților craniene. De asemenea, ei prezentau forme de încetinire a memoriei pe termen scurt și a capacității de concentrare în rezolvarea problemelor. Mai mult, cei care luau aceste pastile aveau un nivel scăzut de glucoză în creier, ceea ce reprezintă un semn al instalării alzheimerului.
„Aceste descoperiri ne oferă o mai bună perspectivă asupra modului în care această clasă de medicamente pot avea o influență asupra creierului și se poate ajunge la dezvoltarea unor forme de demență sau dereglări legate de cogniție. De asemenea, poate că aceste descoperiri vor determina medicii să prescrie alternative ale medicamentelor anticolinergice atunci când au de-a face cu pacienți mai în vârstă”, a explicat medicul Shannon Risacher, co-autor al studiului.
Medicii afirmă că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a putea explica în detaliu mecanismul prin care medicamentele anicolinergice ajung să afecteze capacitatea creierului.
De asemenea, specialiștii avertizează populația asupra faptului că aceste medicamente nu trebuie luate niciodată fără o prescripție medicală.