Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă”

Pericolul mortal din carnea la grătar. „Corpul pur și simplu nu are ce să facă
Publicat: 01/05/2018, 08:55

Grătarul este, fără îndoială, activitatea preferată a românilor de 1 Mai. Fie de poftă, fie pur și simplu „că așa se face de 1 Mai”, pentru cei mai mulți dintre români nu pot lipsi tradiționalii mititei la grătar în aceste zile.

Nutriționiștii recomandă însă să fim ponderați și să fim atenți la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurență cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura și timpul de expunere”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Porivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanțe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanțe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât și rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este și el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnații, etc”, explică nutriționistul.

Totodată, spune specialistul în nutriție, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte ușor la un exces de carne și proteină de origine animală. Corpul pur și simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puțin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compușilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiț» bogat în antioxidanți (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planșă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem șansa să apară zone foarte arse și va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriționistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ținută cât se poate de jos și trebuie să fim atenți să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriționistul ne recomandă combinația acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele și antioxidanții vor neutraliza și vor împiedica asimilarea substanțelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel și cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine și un vin. La vin conteaza calitatea, nu cantitatea, deci atenție la ce alegeți”, recomandă Cristian Mărgărit.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Cum a apărut Pamela Anderson la ultimul eveniment. Fanii ei sunt uluiți: „Ce s-a întâmplat...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Doliu în televiziune. A murit un prezentator celebru: A fost un prieten feroce
Cât de potent este Alfred Bulai. Mărturii șocante din instanță
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Rapperul Sean „Diddy” Combs, dat în judecată de 120 de persoane: "Sunt răniți, speriați și...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?