Femeile ignoră durerile menstruale, crezând că ele sunt normale în acea perioadă a lunii, fără să știe, însă, că ele pot ascunde, de fapt, o problemă gravă. Este vorba despre endometrioză.
Simptomele acestei afecțiuni includ disconfort cronic în zona pelvină, perioade cu dureri foarte mari și chiar dureri în timpul mișcării bazinului sau în timpul sexului.
Endometrioza apare atunci când țesutul care învelește uterul începe să migreze către alte părți ale corpului. Acesta poate ajunge să acopere ovarele, trompele uterine, părți din stomac și vezica urinară sau intestinul.
Aceasta poate fi depistată de medici prin intermediul ultrasunetelor sau laparoscopiei. Tratamentul poate porni de la simplele analgezice și poate ajunge la prescrierea pilulelor contraceptive și chiar la intervențiile chirurgicale realizate pentru îndepărtarea țesutului în exces.
Totuși, un tratament care să elimine în totalitate aceasta boală nu a fost descoperit încă de specialiști, care nu au reușit nici să ofere o explicație completă pentru această afecțiune.
Endometrioza afectează 10-15% dintre femeile aflate în perioada fertilă și este a doua cea mai frecventă cauză a infertlității. 4 din 10 femei care suferă de această boală sunt infertile.
De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că durerile frecvente, asociate infertilității, pot conduce la apariția depresiei, oboselii și izolării.