Prima pagină » Sănătate » Persoanele care iau ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2

Persoanele care iau ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2

Persoanele care iau ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2

Date preliminare obținute de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Oslo relevă că uleiul din ficat de cod administrat zilnic ar putea reduce riscul infectării cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Uleiul din ficat de cod, un aliat în lupta împotriva COVID-19?

Pornind de la aceste rezultate, savanții au demarat în luna noiembrie unul dintre cele mai mari studii clinice efectuate vreodată în Norvegia, pentru a analiza capacitatea uleiului din ficat de cod, bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3, de a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și apariția complicațiilor în cazul îmbolnăvirii.

Utilizatorii de ulei din ficat de cod ar putea avea un risc redus de infecție cu SARS-CoV-2 și șanse mai mici de a dezvolta complicații dacă fac boala, arată date preliminare din studiul nostru COVID-19, Koronastudien. Această constatare susține literatura de specialitate deja existentă privind legătura dintre acizii grași Omega-3 și vitamina D și infecțiile tractului respirator și COVID-19”, spune Arne Søraas, medic și cercetător în cadrul Departamentului de Microbiologie al Spitalului Universitar din Oslo, potrivit csid.ro.

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele bune surse naturale de acizi grași polinesaturați esențiali Omega-3 în cantitate mare și de vitamina D, prezent în dieta zilnică nordică de sute de ani.

80.000 de subiecți în cel mai mare studiu randomizat, dublu-orb din Norvegia

Studiul clinic va include 80.000 de persoane, adulți cu vârsta sub 75 de ani, care nu au luat ulei din ficat de cod, capsule cu ulei de pește, vitamina D sau multivitamine în ultimul an.

Jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei din ficat de cod, cealaltă jumătate va primi un produs placebo, ulei de porumb cu aromă de lămâie.

Compania Orkla Health va oferi sticlele de ulei de ficat de cod Möller’s care vor fi utilizate în cadrul studiului clinic.

Studiul clinic se va desfășura din noiembrie 2020 până în aprilie 2021 și va analiza eficacitatea uleiului din ficat de cod asupra riscului de îmbolnăvire și al formelor grave de COVID-19, dar și asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonieră și răcelile obișnuite.

Primele rezultate ale studiului le vom afla în luna mai 2021.

Möller’s – menține sănătatea din 1854!

Nu este prima dată în îndelungata sa istorie de peste 165 de ani când Möller’s contribuie la menținerea sănătății populației în momente de cumpănă:

– În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, uleiul din ficat de cod a fost introdus în rația zilnică alimentară (pe cartelă), în condițiile în care hrana se găsea greu și populația era malnutrită.

– Din 1930, uleiul din ficat de cod Möller’s este singurul supliment alimentar recomandat de autoritățile norvegiene (astăzi Consiliul Național pentru Nutriție). Se recomandă aportul zilnic, continuu, pentru întreaga viață.

– Din 1932 a fost introdus de guvernul norvegian în școli, alături de lapte, pâine și fructe, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea copiilor, măsura fiind cunoscută sub numele de „Oslo breakfast”.

Pharmabrands – distribuitorul autorizat al gamei Möller’s în România

Gama Möller’s este distribuită în România de Pharmabrands, companie specializată în sales & marketing farmaceutic. Compania mai are în portofoliu: Impruvis, BioSil, Perspirex, gelX Oral Spray.

Autor

Citește și