Persoanele care nu dorm bine prezintă un risc crescut de a dezvolta o boală oculară care duce la orbire – studiu
Este bine cunoscut faptul că un somn prost poate afecta judecata, starea de spirit, capacitatea de a învăţa şi de a reţine informaţii şi poate creşte riscul de accidente şi răniri grave. Acum, cercetătorii se concentrează asupra consecinţelor pe termen lung ale somnului necorespunzător.
Astfel, ei au realizat primul studiu de mari dimensiuni din lume care a analizat în mod cuprinzător comportamentele şi tiparele de somn şi legăturile cu glaucomul.
La acest studiu au participat peste 400.000 de persoane din Marea Britanie.
Somnul prost poate duce la apariția glaucomului
Rezultatele studiului au fost publicate în revista BMJ Open și ele sugerează că persoanele care au un somn nesănătos prezintă un risc crescut de a dezvolta glaucom. Acesta poate duce la pierderea vederii dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp.
Potrivit The Guardian, glaucomul va afecta în jur de 112 milioane de persoane din întreaga lume până în anul 2040!
„Sforăitul, somnolenţa diurnă, insomnia şi durata scurtă/lungă, individual sau împreună, au fost toate asociate cu riscul de glaucom”, a concluzionat echipa internaţională de cadre universitare, condusă de cercetători din Beijing, China. „Aceste constatări subliniază necesitatea intervenţiei asupra somnului pentru persoanele cu risc ridicat de glaucom, precum şi potenţialul screening oftalmologic în rândul persoanelor cu probleme cronice de somn pentru prevenirea glaucomului”.
Studiul subliniază importanţa critică a adoptării şi menţinerii unor modele şi comportamente de somn sănătoase. De asemenea, cercetătorii au în veder necesitatea terapiei somnului la persoanele cu risc ridicat de glaucom, precum şi a controalelor oftalmologice în rândul celor cu tulburări cronice de somn, pentru a verifica semnele timpurii ale afecţiunii.
Cauzele glaucomului, insuficient cunoscute
Glaucomul se caracterizează prin pierderea progresivă a celulelor sensibile la lumină din ochi şi prin afectarea nervului optic. Cauzele sale sunt, în continuare, puţin cunoscute. Netratat, acesta poate duce la orbire ireversibilă.
Cercetările anterioare au sugerat că tulburările de somn ar putea fi un factor de risc important. Presiunea internă a ochiului, un factor-cheie în dezvoltarea glaucomului, creşte atunci când o persoană stă întinsă şi când hormonii somnului sunt dezechilibraţi, aşa cum se întâmplă în cazul insomniei, explică echipa de cercetători. De asemenea, depresia şi anxietatea, care merg adesea mână în mână cu insomnia, pot creşte presiunea internă a ochiului. În mod similar, episoadele cu niveluri scăzute de oxigen celular, cauzate de oprirea bruscă a respiraţiei în timpul somnului, ar putea provoca daune directe asupra nervului optic.