„Referitor la ouăle contaminate cu fipronil provenite din județul Teleorman, în urma notificării și a listei de distribuție transmise de colegii din acest județ, s-a constatat că 36.000 bucăți de ouă au fost distribuite către o societate din județul Olt”, potrivit DSVSA Olt.
DSVSA Olt a dispus verificarea societății, iar în urma controlului societatea din Olt a început procedura de retragere, fiind retrase de la comercializare un număr de 6.000 de bucăți de ouă, care au fost dirijate către o unitate de neutralizare, conform procedurilor.
„Menționăm că în cursul anului 2018, toate fermele de găini ouătoare din județul Olt au prelevat probe sub supraveghere sanitară veterinară, în vederea determinarii existenței fipronilului, cu rezultate corespunzătoare”, se arată în comunicatul citat.
Reprezentanții ANSVSA nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piață și înainte de efectuarea controlului tematic. Cifra pe care ei o consideră certă în acest sens este de 102.480 de ouă contaminate ajunse pe mesele oamenilor.
„Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Și se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au și durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piață. Nu avem de unde să știm dacă nu au ajuns pe piață și înainte ouă contaminate,” a declarat Rareș Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.
Hăbescu nu cunoaște de ce reprezentanții DSVSA Teleoroman nu au comunicat oamenilor riscurile apărute, dar că populația ar fi trebuit informată.
În prezent, ANSVSA a început o anchetă la ferma din Drăgănești Vlașca, împreună cu DSVSA Teleorman, prin care se urmărește identificarea modului în care Fipronilul a ajuns să fie folosit la respectiva unitate de producție.
Reprezentanții DSVSA Teleorman nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere referitor la acest caz și pentru a explica de ce nu au informat populația despre contaminarea ouălelor cu Fipronil.
În urma unui control tematic efectuat în luna noiembrie 2018, la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, s-au descoperit peste 4,2 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis. Ferma a fost pusă sub sechestru de DSVSA Teleorman.
Neoficial, se pare că substanța a fosti utilizată pentruîndepărtarea păduchilorla găini, fără să se anticipeze consecințele. Insecticidul numit Fipronil este folosit, de regulă, pentru combatereacăpușelor. Dacă este ingerată, substanța poaterămâne mult timpîn organism, iar efectele ei suntdevastatoare. Poate afecta ficatul, rinichii, tiroida și sistemul nervos și pot apărea chiar convulsii, avertizează specialiștii.