Prima pagină » Sănătate » CIFRE SUMBRE – Peste 13.000 de români, diagnosticați anual cu cancer colorectal. Medicii avertizează că scade din ce în ce mai mult vârsta pacienților / „Nu știm ce mâncam și ne îmbolnăvim”

CIFRE SUMBRE – Peste 13.000 de români, diagnosticați anual cu cancer colorectal. Medicii avertizează că scade din ce în ce mai mult vârsta pacienților / „Nu știm ce mâncam și ne îmbolnăvim”

CIFRE SUMBRE - Peste 13.000 de români, diagnosticați anual cu cancer colorectal. Medicii avertizează că scade din ce în ce mai mult vârsta pacienților / „Nu știm ce mâncam și ne îmbolnăvim”
O bolnavă de cancer din Giurgiu se chinuie de trei săptămâni să facă rost de tratamentul salvator / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Peste 6.000 de români mor în fiecare an din cauza unei boli care ar putea fi tratată în 90% din cazuri, dacă ar fi diagnosticată când maladia e în stadiu incipient. 

Este vorba despre cancerul colorectal. Spre exemplu, un fost inginer chimist povesteşte că mult timp a fost neglijent în ceea ce priveşte alimentaţia. S-a temut de colonoscopie și a amânat vizita la medic.

„În principiu, e din neglijenţă. Vă spun sincer mi-a fost frică de colonoscopie, am discutat cu medicul de familie şi a reţinut durerea mea, solicitarea, am aşteptat să treacă pandemia şi a venit acest program naţional de screening pentru depistarea cancerului colorectal”, spune Ion Roşu, un pacient.

„Nu ştim ce mâncăm și te poţi îmbolnăvi”

Moise este din Buzău și, timp de 40 de ani a lucrat ca șofer. A dus o viață sedentară, ceea ce i-a și adus probleme medicale. Acum e internat în spital pentru a doua intervenţie la colon.

„Nu ştim ce mâncăm, nu ştim ce sunt în ele şi te poţi îmbolnăvi”, spune Moise, din Buzău, citat de reporterii Antena 3.

Peste 13.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, conform celor mai recente date transmise de Globocan, o bază de date care centralizează informații despre bolnavii oncologici.

Mai bine de jumătate dintre cei diagnosticați cu această maladie mor.

Alimentele procesate și sedentarismul, factori declanșatori ai bolii

O alimentație bazată pe produse procesate, completată de sedentarism, face ca vârsta la care se îmbolnăvesc oamenii de cancer colorectal să fie tot mai scăzută.

În România sunt patru centre unde se desfăşoară programul de screening pentru cancerul colorectal, iar unul este la Institutul Clinic Fundeni.

„Screeningul se adresează populaţiei cu vârstă între 50 şi 74 de ani, o populaţie care prin vârstă are un risc de cancer colorectal”, spune prof. Cristian Gheorghe, medic primar medicină internă si gastroenterologie la Fundeni, citat de sursa citată.

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și