Peste 86.000 de români au donat celule stem hematopoietice. Zeci de pacienți sunt în așteptarea unui donator care i-ar putea salva viața

Peste 86.000 de români au donat celule stem hematopoietice. Zeci de pacienți sunt în așteptarea unui donator care i-ar putea salva viața
Sursa: Registrul Donatorilor de Celule Stem din România
Publicat: 17/09/2022, 12:28

Cu ocazia Zilei mondiale a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, Ministerul Sănătății încurajează românii eligibili să facă un efort pentru a salva vieți.

Orice persoană cu vârsta între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună și care vrea să ajute la salvarea unei vieți se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

Mii de copii și adulţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulţi dintre ei transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă, arată datele autorităților sanitare din România, care au transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice un apel adresat românilor care pot dona aceste componentele de bază ale vieţii.

Modificări legislative pentru încurajarea donării

Această zi este celebrată anual la nivel internațional în a treia sâmbătă din septembrie, iar cu această ocazie, Ministerul Sănătății le mulțumește donatorilor de celule stem hematopoietice înscriși în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.

În prezent, 86.350 de cetățeni sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România, fiind pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. În acest an s-au înscris în registru 3.649 donatori.

În acest context Ministerul a menționat și modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

De la înființarea Registrului în anul 2013, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. În prezent, 35 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții, a transmis Ministerul Sănătății.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Conform datelor oficiale de pe pagina Registrului, sunt peste 34 de milioane de donatori voluntari la nivel mondial.

Ce sunt celulele stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, ele stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism, potrivit materialelor informative oficiale.

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.

Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului, aici și aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor