Peste o sută de persoane, mușcate de căpușe în mini-vacanța de 1 mai
„Am avut 132 de pacienți cu înțepături de căpușe, dintre care două treimi adulți, iar restul copii”, a spus managerul Institutului „Matei Balș”.
De asemenea, în minivacanța de 1 Mai, patru persoane au cerut sprijin Serviciului de Ambulanță București – Ilfov pentru situații similare.
În acest context, medicii atrag atenția persoanelor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetație să fie îmbrăcate corespunzător și să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpușe.
Potrivit specialiștilor, sezonul de activitate intensă a căpușelor, în condițiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.
Bacteria transmisă omului prin înțepătura de căpușă poate produce boala Lyme, cunoscută și sub numele de „boala cu 1000 de fețe”, din cauza varietății de simptome pe care le poate dezvolta și care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpușele bolnave intră în sânge și afectează articulațiile, mușchii, inima și sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Pentru prevenirea infecției cu borelioză, specialiștii recomandă populației să distrugă căpușele în zonele locuite, acolo unde sunt spații verzi, să poarte haine cu mânecă lungă și pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpușă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât și pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecționist în cazul în care în jurul mușcăturii de căpușe apar roșeață și „erupție”, caracteristice bolii.
Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat și aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înțepătura căpușelor.
Specialiștii menționează că nu toate căpușele și nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.