Petele ALBE de pe ciocolată: Ce sunt, de ce apar și dacă prezintă vreun risc pentru sănătate
Ai observat vreodată pete albe pe ciocolata ta preferată? Poate că ai fost tentat să le eviți, dar află că aceste pete nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Fenomenul este comun și complet inofensiv, cunoscut sub numele de „floare de ciocolată”.
„Floarea de ciocolată” este rezultatul unor modificări de temperatură sau umiditate, care influențează structura delicată a ciocolatei. Practic, atunci când ciocolata este expusă la căldură sau la umiditate ridicată, fie grăsimea, fie zahărul din compoziție se separă și se cristalizează pe suprafață, lăsând în urmă acele pete albicioase.
Dacă ciocolata trece printr-un proces de încălzire și răcire bruscă, grăsimea (în special untul de cacao) poate urca la suprafață, formând mici cristale. Aceasta este „floarea de grăsime”. În schimb, într-un mediu cu umiditate ridicată, zahărul începe să se dizolve și apoi se recristalizează, rezultând „floarea de zahăr”.
În concluzie, petele albe nu afectează calitatea gustului sau valoarea nutrițională a ciocolatei, ci doar textura și aspectul. Chiar și cu aceste mici imperfecțiuni, ciocolata rămâne sigură și delicioasă, scrie FANATIK.
Citește și: Scumpirea boabelor de cacao determină producătorii de ciocolată să caute soluții să reziste pe piață