Prima pagină » Sănătate » Pilula, administrată înainte și după contactul sexual, poate ajuta la prevenirea infectării cu virusului HIV

Pilula, administrată înainte și după contactul sexual, poate ajuta la prevenirea infectării cu virusului HIV

Pilula, administrată înainte și după contactul sexual, poate ajuta la prevenirea infectării cu virusului HIV
Pentru prima oară în istorie, un studiu arată că un medicament folosit pentru tratarea infecției cu virusul HIV poate preveni această infecție dacă este adminstrat înainte și după actul sexual.

Studiul, realizat în Franța și Canada, este primul care a testat, la cererea unui grup de persoane expuse riscului de a se infecta cu HIV, folosirea medicamentului Truvada, pilulă recomandată în tratarea SIDA, scrie site-ul Jamaica Observer.com. Rezultatele au arătat că subiecții care au luat acest medicament au prezentat un risc cu 86% mai mic de a fi infectați cu virusului HIV, spre deosebire de cei care au primit pastile placebo.

În prezent, singura metodă de prevenire a contaminării cu HIV în timpul contactelor sexuale o reprezintă folosirea prezervativului.

Truvada este, în prezent, folosit ca tratament în rândul persoanelor infectate cu virusul HIV. Acestea trebuie să ia zilnic acest medicament pentru a ține boala sub control. O serie de studii au arătat că acest medicament este eficient în ținerea sub control a infecției cu HIV chiar dacă, din greșeală, se omite câte o doză. 

În România aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 și 400 de tineri renunță la tratament din proprie inițiativă. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că de la apariția virusului și până în prezent 78 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 39 de milioane au murit. Potrivit cifrelor, cele mai multe cazuri de infecții cu virusul HIV sunt înregistrate în Africa Sub-Sahariană, acolo unde o persoană din 20 este diagnosticată cu această infecție.

Infecția este cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV). Odată ajuns în organism, HIV atacă și distruge limfocitele CD4+, celule componente ale sistemului imunitar. Prin distrugerea acestor celule de către virus, este favorizată apariția unor boli precum pneumonia sau cancerul, boli care se dezvoltă mai ușor într-un organism al cărui sistem imunitar este slăbit. Aceste stări patologice sunt semne ca infecția cu virusul HIV evoluează înspre SIDA. Potrivit medicilor, SIDA apare, de regulă, la câțiva ani de la infectare.

Virusul HIV se transmite atunci când sângele, sperma sau secreția vaginală ale unei persoane infectate intră în organismul altei persoane, de obicei prin contact sexual sau prin folosirea aceluiași ac la injectarea drogurilor. Mai rar, HIV se poate transmite prin transfuzii.

Citește și