Prima pagină » Sănătate » Pintea, despre proiectul legii vaccinării: Pentru a putea adopta e nevoie de un consens

Pintea, despre proiectul legii vaccinării: Pentru a putea adopta e nevoie de un consens

Pintea, despre proiectul legii vaccinării: Pentru a putea adopta e nevoie de un consens
Ministrul Sorina Pintea a precizat, marți, că încă sunt discuții privind o lege a vaccinării însă, pentru a fi adoptată, e nevoie de un consens. Totodată, Pintea consideră că în conținutul actului normativ ar trebui să fie introdus cuvântul „obligativitate".

În contextul unei întârzieri privind adoptarea unei legi a vaccinării, ministrul a precizat că „nu neapărat parlamentarii PSD nu sunt de acord”. Ea a menționat în același sens faptul că această lege a vaccinării este una cu un impact extrem de mare, acesta fiind și motivul pentru care procesul adoptării este îngreunat.

„Am vorbit cu colegii din PSD, dar fiind o lege cu impact atât de mare, cred că se procedează corect. Pentru a putea adopta o astfel de lege e nevoie de un consens. Este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, în Comisia de Sănătate există încă multe discuții, și să stiți că nu neapărat parlamentarii PSD nu sunt de acord”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a declarat în cadrul conferinței și faptul că panourile mari antivaccinare vizibile în multe puncte din țară „nu ar avea ce căuta acolo”.

„Venind de exemplu de la Brașov, pe Valea Prahovei, o să vedeți panouri mari antivaccinare. Nu ar avea ce căuta acolo. Cred ca ar trebui cu toții să facem o campanie anti-antivaccinare”, informează ministrul.

Ea a spus că responsabile de panourile publicitare cu mesaje antivaccinare în diferite zone din țară sunt autoritățile locale și județene.

„Nu cunosc exact cronologia, cine trebuie să tragă la răspundere autoritățile statului care nu-și fac datoria. Nu cunosc această cronologie, eu doar am constatat. Ca ministru al Sănătății, nu mă simt confortabil când merg și văd panouri antivaccinare, știind ce probleme sunt. (…) Am înștiințat autoritățile județene și locale de prezența acelor panouri”, a explicat Pintea.

În contextul legii vaccinării, ea a precizat că este esențială prezența cuvântului „obligativitate” în text, altfel problemele vor rămâne nerezolvate.

„Părerea mea personală este că e nevoie să avem în lege cuvântul „obligativitate”, pentru că dacă nu avem această sintagmă, nu vom rezolva problema. Discuțiile sunt între obligativitatea vaccinării și obligativitatea informării”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul a concluzionat spunând că principala problemă la ora actuală este dată de faptul sunt în continuare copiii nevaccinați, acesta fiind și motivul deceselor înregistrate, și nu absența unei legi a vaccinării.

„Nu cred că putem pune așa problema. Copiii au murit pentru că nu au fost vaccinați, nu din cauză că nu există legea vaccinării. Și pot să vă spun și de ce. Am început împreună cu OMS și UNICEF o campanie de vaccinare în regiunile sărace ale României. Am început anul trecut, anul acesta prima acțiune a fost la Țăndărei. Vreau să vă spun că dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu legea vaccinării”, a precizat ministrul.

Autor

Citește și