Prima pagină » Sănătate » Pintea face anunțul: Dorim să introducem medicamente inovative. Cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace / Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat

Pintea face anunțul: Dorim să introducem medicamente inovative. Cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace / Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat

Pintea face anunțul: Dorim să introducem medicamente inovative. Cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace / Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat
Sorina Pintea a declarat că se dorește introducerea unor medicamente inovative, dar nu ne aflăm în poziția din care să ne permitem dispariția medicamentelor generice, care sunt ieftine. Ministrul Sănătății a spus și că sunt introduse molecule noi, însă cele vechi sunt de la „Ginkgo Biloba încoace".

Ministrul a precizat că în lista medicamentelor compensate nu s-a mai făcut ordine de ani de zile, responsabilitatea aparținând comisiilor de specialitate. Totodată, Pintea a subliniat că se dorește creșterea listei medicamentelor compensate.

„De câți ani nu s-a mai făcut curățenie în lista compensatelor. Introducem noi molecule, dar cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace. Și tot de la comisiile de specialitate aștept răspunsuri, eu nu sunt medic. De anul trecut s-au făcut pași concreți, dorim să creștem lista medicamentelor compensate”, a declarat ministrul.

Sorina Pintea a mai explicat că se dorește introducerea unor medicamente inovative, însă acest lucru nu trebuie să ducă la dispariția genericelor.

„Dorim să introducem medicamente inovative, dar nu ne permitem să dispară medicamente generice care sunt ieftine. Până nu ajungem la acel echilibru vom fi limitați”, a concluzionat ministrul.

Declarațiile au fost lansate miercuri, la dezbaterea cu tema „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte”.

Ministrul Sănătății: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătății, aproape finalizat

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că draftul pentru legea prevenției este aproape finalizat, urmând să fie gata în maximum o lună. Legea are ca principal scop „asigurarea accesului universal și echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente”, explică ministrul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat, miercuri, că draftul pentru legea prevenției e aproape gata. Timpul estimat de ministru în vederea finalizării este de aproximativ o lună, însă sunt depuse eforturi în vederea scurtării acestor timpi de așteptare.

„Am finalizat oarecum draftul pentru legea prevenției. Cu siguranță ar mai fi cam o lună de lucru, dar pentru a scurta oarecum timpul am propus echipei să mergem o săptămână undeva fără telefoane, fără intervenții și să stăm de dimineață până seara să finalizăm acest proiect important”, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a informat că principalul scop al acestei legi este „asigurarea accesului universal și echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente conforme cu nivelul progresului înregistrat de tehnică și științele medicale”.

„Creăm premisele ca tot ce apare nou, inovativ în sănătate să fie aplicat. Bineînțeles, în concordanță cu legislația pe care o vom adapta astfel încât să permită accesul”, informează ministrul.

Potrivit aceleiași surse, legea prevenției a fost fundamentată pe mai multe principii cheie, precum echitate, solidaritate, eficiență.

„Legea prevenției este construită pornind de la următoarele principii: echitatea în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană asigurată sau nu, solidaritatea, eficiența utilizării fondurilor publice, abordarea centrată pe persoană de-a lungul vieții, reorganizarea instituțională cu creșterea capacităților de sănătate publică în termen de infrastructură, resursă umană, tehnologia informației și sisteme informaționale. Responsabilizarea autorităților locale, a comunităților și a persoanelor privind dezvoltarea programelor de prevenție. Dezvoltarea de parteneriate intersectoriale și interinstituționale pentru a prioritiza sănătatea în toate politicile”, spune ministrul.

Sorina Pintea a precizat că monitorizarea și reglementarea vor fi făcute de Institutul Național de Sănătate Publică.

Regândirea organizării Ministerului Sănătății și a structurilor din subordine reprezintă o temă prioritară în contextul aplicării acestei legi, arată Pintea.

„Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile și atribuțiilor acestora în corelare cu noile concepte de sănătate, plecând de la regândirea organizării Ministerului Sănătății și a structurilor din subordine – DSP-urile și INSP, instituții care vor avea rolul de dezvoltare, implementare și monitorizare a noilor politici în sănătate publică și a prevenției”, conchide ministrul.

 

 

Autor

Citește și