Placenta bebelușului nu trebuie consumată, avertizează ginecologii canadieni, în fața valului de „placentofagie”
Recomandarea Societății Obstreticienilor și Ginecologilor din Canada a fost publicată recent în Jurnalul de Obstretică și Ginecologie. Medicii susțin că nu există nicio dovadă a vreunui beneficiu în cazul „placentofagiei”, dar consumatorii pot întâmpina riscuri.
Placenta este un organ temporar care furnizează oxigen și nutrienți fetusului, scrie ctvnews.ca. Aceasta este incinerată, de regulă, după nașterea copilului, dar unele mămici o consumă.
Placentofagia ar ajuta la tratarea depresiei postnatale, la îmbunătățirea fluxului de lapte de sân și ar duce la creșterea nivelului de fier, dar aceste afirmații nu au nicio susținere științifică.
„În acest moment, nu există nicio dovadă concretă care să sugereze că, odată consumată, placenta va ajuta la sănătate”, spune Dr. Jocelynn Cook, coordonatorul SOGC.
Organizația precizează că modul de preparare a placentei, inclusiv consumul „crud”, gătit sau sub formă de pilulă, nu reprezintă o soluție și majorează riscul unei potențiale contaminări.
În noiembrie 2018, Health Canada i-a sfătuit pe consumatori să nu folosească niciun produs pe bază de placentă de pe piață și i-a avertizat asupra unor riscuri de infecții. Agenția a adăugat că este la fel de riscant și consumul placentei unei alte persoane.
În 2017, Centrul de Control și Prevenție a Bolilor a anunțat că un bebeluș a ajuns la spital cu streptococ Grup B, identificat ulterior în pastilele din placentă pe care și le administra mama acestuia.
foto: Wikipedia