Foarte mulți oameni văd în sistemele aerine fără pilot un adevărat potențial în livrarea produselor medicale, iar în Africa sunt deja folosite drone în acest scop.
Drona care a livrat rinichiul a fost construită special pentru un asemenea „produs”: monitorizează și menține viabil organul pe tot parcursul zborului.
Acest transport reușit reprezintă o adevărată speranță în procesul de dezvoltarea a unor drone care pot parcurge distanțe mai mari pentru astfel de misiuni. De asemenea, acest tip de „livrare” este mult mai sigur față de cele deja existente.
Cea care a primit rinichiul, o persoană în vârstă de 44 de ani din Baltimore, aștepta de opt ani pe lista de transplant. Aceasta a declarat că „Toată treaba asta este minunată. În urmă cu câțiva ani, nici nu ți-ar fi trecut prin cap așa ceva”.
Potrivit publicației BBC, pentru călătoria de trei kilometri făcută de dronă a fost nevoie de implementarea de noi tehnologii, precum și ajustarea acesteia la greutatea organului transportat, de camera de supraveghere și programe de monitorizare, de comunicare și siguranță ținând cont că zborul a avut loc deasupra unei zone foarte populate.
De asemenea, drona a fost echipată cu o parașută de siguranță pentru cazul în care s-ar fi defectat.
„Este o presiune enormă să știi că o persoană așteaptă acest organ, dar este și un privilegiu să faci parte dintr-o astfel de misiune critică”, a declarat Matthew Scassero, care a făcut parte din echipa de inginerie din cadrul Universității din Maryland.
Foto: Captură YouTube